Хресна хода до свята Всіх святих землі Волинської

Наближається свято всіх святих землі Волинської, яке святкується 23 жовтня, і в рамках цього свята, сьогодні, розпочалася Хресна хода, що має закінчитися напередодні цієї визначної дати.

З благословіння Архієпископа Нафанаіла, керуючого Волинською єпархією, сьогодні молебнем в храмі Всіх святих землі Волинської, стартував цей Хресний хід. З Тихвинською іконою Божої Матері, іконою жінок мироносиць, написаною спеціально для Луцького кафедрального собору Волинських святих на святій горі Афон та мощевиком, де зібрані частинки нетлінних мощей угодників Божих. Пройде Хресний хід містами та селами Волинської єпархії.

Чому саме ці святині вибрані для вшанування вірними Православної церкви Волині? Владика Нафанаіл зауважив в своїй проповіді після молебну, що Тихвінську ікону вибрано з трьох причин. Орігінал  ікони дуже древній, за церковним Переданням цей образ написаний був ще апостолом і євангелістом Лукою. По друге Тіхвинська ікона дуже схожа з Волинською іконою Богоматері, і нарешті ця ікона має особливе відношення  до Архієпископа Нафанаіла, правляючого Волинською єпархією. Саме цю ікону подарували Владиці, цього року на 60-літний ювілей, і цю ікону, під час  перебування на посаді ректора Почаївської семінарії, Владика їздив з хором вихованців зустрічати в м.Тихвін.

«Ікони можуть по різному називатись, – зауважив Архіпастир, – в залежності, від місця  їх знайдення, чи прославлення: Почаївська, Волинська, Тихвінська…, але це таж сама Богородиця, яку треба нам вшановувати, прославляти та звертатися до Неї в своїх палких молитвах».

Чому ікона жінок-мироносиць, є учасницею Хресної ходи? Вона написана для Православної Волині, і тому не може залишатися тільки в кафедральному соборі. В різних куточках Волинської єпархії, боголюбиві люди будуть мати можливість помолитися біля ікони святих жінок, яких Господь сподобив першими стати свідками Свого Воскресіння, стати «апостолами» для Апостолів.

Виносити святині з церкви, здійснювати перед ними молитви,  служити водосвятні молебни, та йти з ними Хресною ходою, є древнею традицією Православної церкви. Під час хвороб, державних лихоліть, голодомору, війн, природних катаклізмів, з посиленою молитвою виносячи святині на площі, вулиці, поля – прочани благали Милостивого Бога, Пресвяту Богородицю і святих угодників Божих про порятунок.

Сьогодні, як ми знаємо, складне релігійне становище на Волині, і ми віримо і сподіваємося, що звертаючись разом в своїх молитвах, одним серцем та вустами до Господа, Його Пречистої Матері, та святих, – отримаємо небесну допомогу, благословіння і захист.

Прес-служба Волинської єпархії УПЦ

Переглядів: 522

 
 
 
Перейти до панелі інструментів