Введення у Храм Пресвятої Богородиці. Всенічну очолив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл

У понеділок, третього грудня, напередодні великого двунадесятого Богородичного свята  – Введення у Храм Пресвятої Богородиці, урочисту Всенічну у нижньому храмі Собору Всіх святих землі Волинської очолив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Цього дня Церква згадує подію, коли батьки Пресвятої Діви Марії святі праведні Іоаким і Анна, виконуючи дану Богу обітницю присвятити свою дитину на служіння Йому, привели Пресвяту Діву, якій тоді виповнилось три роки, до Єрусалимського храму.  Там Пречисту Отроковицю зустрів у супроводі багатьох священиків первосвященик Захарія. Діва Марія була вдягнена у найкращі одежі, а її родичі співали священні піснеспіви та тримали у руках свічі. Первосвященику Захарії було вказано Богом, що він зустрічає у Храмі Матір очікуваного Месії – Христа-Спасителя, отож він ввів Діву Марію до Святого Святих Єрусалимського храму, куди сам первосвященик входив раз на рік.

Пресвята Діва, як присвячена на служіння Богу через обітницю дівства  лишилась при Єрусалимському храмі де читала Святе Письмо та займалась рукоділлям. «Якби мене хтось спитав про те як проводила час своєї юності Пресвята Діва, то я відповів би, що це відомо лише Богу та Архангелу Гавриілу – Її невідступному охоронцю», – так каже про період перебування Пресвятої Богородиці у Єрусалимському храмі блаженний Ієронім.

Починаючи зі свята Введення у храмах під час Утрені також лунає катавасія – ірмос канону Різдва Христового – «Христос Раждається – радійте, Христос з Небес – зустрічайте».

Переглядів: 763

 
 
 
Перейти до панелі інструментів