Богослужіння архієрейським чином на престольне свято Анно-Зачатіївського храму у селі Ржищів

Цього року древня церквиця у селі Ржищів, що на самому кордоні Волині з Львівщиною, відзначила 260 років з часу освячення тут престолу. Майже триста літ лунає  у цьому храмі молитва до Господа, і навіть ті кілька десятиліть, коли богоборча влада не давала тут служити, люди не дали ні зруйнувати храм, ні влаштувати у ньому склад чи що інше.

На престольне свято у  річницю такого поважного ювілею у Свято-Анно-Зачатіївському храмі Божественну Літургію відслужив керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Йому співслужили благочинний Мар’янівського округу  протоієрей Миколай Черняк, настоятель луцького храму Всіх  святих землі волинської протоієрей Володимир Яцишин, священики благочиння, протодиякон Ростислав Петров. За Богослужінням співали хор місцевого храму та хор священиків під керівництвом отця Андрія Гаврилюка з Горохова. За труди на благо Церкви владика Нафанаїл нагородив настоятеля ржищівського  храму отця Віталія Ткачука наперсним хрестом.

Більше, ніж півроку парафіяни Анно-Зачатіївського храму проводили удревній церквиці роботи: майстри оновили розписами храм, залишилося розписати ще вівтар. Перед початком Богослужіння керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл освятив нові розписи, які стали справжньою прикрасою храму. У день престольного свята храм був переповнений, бо приїхали на Богослужіння і паломники з інших сіл, і своїх парафіян прийшло багато. Дякувати Богу, бо не кожне село має такий древній і такий намолений храм.

22 грудня Православна Церква святкує незвичайну подію. Зі Святого Передання нам відомо, що ця подія – то зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. На прикладі батьків Богородиці Господь показує, що істинна віра і надія, щирий піст і обітниця (Іоаким та Анна обіцяли, у разі появи в них дитини, віддати її на служіння Господу) – це якраз те, що приймає від нас Господь. Іоаким та Анна були вибрані Ним заради того, аби на їхньому прикладі також показати, що народжена у них дитина – незвичайна, бо за всіма людськими законами у тому віці Анна вже не могла народжувати. На Волині не так багато храмів, споруджених у пам’ять про святу і праведну Анну, і один із них – у селі Ржищів. Храм досить старовинний, таких на Волині також не багато, він споруджувався у 1756 – 1779 роках, цілком дерев’яний, і є національною пам’яткою архітектури та містобудування.

«Для Господа нема нічого таємного. Праведна Анна таємно молилася, аби Господь дав їй дитя. Про її молитви не міг ніхто знати, але знав  Господь. Він чує кожну людину, і по вірі вашій і буде вам» –  ці слова владики Нафанаїла, звернені ним у проповіді до парафіян волинського села Ржищів, підтверджують те головне, заради чого люди і йдуть у церкву. Вони ідуть сюди розмовляти з Богом, вони покладаються на Його волю, і віра у мешканців Ржищева – жива й дієва.

Наталія МАЛІМОН

 

 

Переглядів: 200

 
 
 
Перейти до панелі інструментів