Престольний празник луцького Свято-Хрестовоздвиженського собору: святкову Всенічну із чином Воздвиження Хреста очолили два архієреї

27 вересня Православна Церква відзначає одне із двунадесятих свят – Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Цього дня престольне свято свого храму відзначає громада луцького Свято-Хрестовоздвиженського собору.

У переддень свята урочисту Всенічну із чином Воздвиження Святого Хреста у Свято-Хрестовоздвиженському соборі очолив, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл та вікарій Київської Митрополії архієпископ Пантелеімон. Владикам співслужили настоятель собору і секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, речник єпархії протоієрей Валентин Марчук,  клірики храму та гості у священному сані.

Після Великого славослів’я на Утрені, Хрест був урочистою процесією перенесений з Престолу у Вівтарі на середину храму. Після чого відбувся чин Воздвиження Хреста архієрейським чином та поклоніння святині.

Вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл також привітав настоятеля, кліриків і прихожан із престольним святом їх храму.

Свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього було встановлене на згадку про знайдення святою рівноапостольною царицею Єленою – матір’ю святого рівноапостольного царя Константина Великого Хреста – того самого Чесного Древа на якому був розіп’ятий Господь наш Ісус Христос. У 326 році імператриця Єлена здійснила паломництво до Святої Землі. У Єрусалимі, біля Голгофи, було винайдено три хрести. Як раз в часі цих подій повз Голгофу несли покійника, і паломники вирішили почергово прикласти до нього хрести. І коли після прикладання одного з них покійник воскрес, усі зрозуміли, що це і є Чесний Хрест Господень. Єрусалимський єпископ Макарій після цього урочисто, у присутності великої кількості вірних, воздвиг Чесний Хрест а вірні співали «Господи помилуй!»

Свята цариця Єлена заснувала на Святій землі багато храмів, а на місці Гробу Господнього та Голгофи був зведений величний храм Воскресіння. Його освячення відбулось 13 вересня 335 року, а  наступного дня було вирішено відзначати пам’ять знайдення Чесного Хреста Господнього святою царицею Єленою.

Особливістю богослужіння цього свята є поклоніння Хресту. Під час святкової Всенічної, а саме на Утрені, після співу Великого славослів’я, Хрест урочисто виноситься на середину храму, де і відбувається чин «Поклоніння Хресту». В цей момент також співається особливий піснеспів «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Святеє Воскресіння твоє славимо». У кафедральних храмах, а також, з благословення правлячого єпископа, і у  парафіяльних, відбувається  особливо урочистий чин Воздвиження Хреста, який нагадує єрусалимські події початку ІV століття.

 

 

 

Переглядів: 53

 
 
 
Перейти до панелі інструментів