В хатинці, але з Богом, або як моляться вірні в селі Шепель

Українські регіональні ЗМІ Волині неодноразово повідомляли про «переможний» перехід релігійних громад Української Православної Церкви у нову, невизнану світовим Православ’ям, релігійну структуру ПЦУ. І ось, всупереч таким повідомленням про «перехід сіл, та селищ» до іншої конфесії, серед багатьох громад, зберегли вірність канонічній Церкві і продовжують звершувати богослужіння у селі Шепель Луцького благочиння, де православну громаду очолює протоієрей Миколай Іллюк.

16 травня 2019 року, єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл, відвідав громаду села Шепель Луцького благочиння та оглянув, в яких умовах зараз моляться вірні християни у тимчасовому приміщенні.

Книга «Діяння святих апостолів» розповідає, яким чином молода християнська громада на чолі зі святими апостолами здійснювала богослужіння: «Усі вони однодушно перебували в молитві й молінні…, постійно перебували в єднанні та переломлені хліба (причащалися) і в молитвах; (апостоли) у храмі і по домах не переставали вчити й благовіствувати про Іісуса Христа» (Діян.1,14; 2,42; 2,46; 5,42).

Подібно до перших християн, і на Волині, православні християни, втративши храм, залишаються вірними Христовій Церкві, молячись просто неба, чи в простій хатинці.

Усі ми добре усвідомлюємо, що благодать Божа «не прив’язана» до каміння чи будівлі, але носієм її є смиренна правовірна християнська душа. Христос Спаситель на питання жінки самарянки, про місце, де належить поклонятися Богові, відповів: «Прийде час, і прийшов вже, коли справжні поклонники кланятимуться Отцеві в дусі і істині, бо таких поклонників Отець шукає Собі. Бог є дух, і ті, що поклоняються Йому, повинні покланятися в дусі і істині» (Ін.4,20-24). Дай Бог всім православним волинянам перебувати в благодатній та істинній Церкві Христовій, яка як корабель веде нас до пристані спасіння. І немає значення, чи будуть християни молитись у величному храмі, чи хатинці – головне перебувати у єднанні з Богом і Його «єдиною, святою, соборною і апостольською церквою».

Прес-секретар Волинської єпархії УПЦ, прот. Віктор Аніпко

Переглядів: 1025

 
 
 
Перейти до панелі інструментів