У Любешівському благочинні Волинської єпархії спростували «перехід» громади УПЦ села Великий Курінь до ПЦУ

17 березня 2019 року в сільському клубі Великого Куреня нечисленні активісти ПЦУ намагалися провести збори громади, на які прийшло до 30 осіб з 530 дорослих жителів села. Вже через два дні ієрарх УПЦ КП Михаїл Зінкевич видав указ про те, що на підставі цих «зборів» приймає парафію села Великий Курінь у ПЦУ. Дезінформацію про «перехід» села спростували у Любешівському благочинні Волинської єпархії Української Православної Церкви.

Перед цим, як повідомляється на сторінці благочиння в Facebook, в селі також зібрали підписи за «перехід» православної громади Різдва Христового, однак серед понад 500 жителів, котрі мають право голосу, вони не набрали і двохсот голосів на свою підтримку.

«На ці збори прийшло близько тридцяти людей, з яких всього кілька є парафіянами храму. Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади. На збори був запрошений в. о. старости села Василь Шмаль. Настоятеля храму отця Олександра на ці збори не запросили», – пояснюють у благочинні.

У зв’язку з тим, що людей вводять в оману, в Любешівській окрузі Волинської єпархії нагадують норми чинного закону № 4128-д, згідно з яким для зміни юрисдикції релігійної громади потрібно набрати 2/3 голосів. За підсумками «зборів» у Великому Курені вийшло, що 30 осіб претендують на те, щоб вирішити за все село. Що стосується статистики опитування населення, то з 776 жителів села 530 вже можуть голосувати, а «активісти» зібрали серед людей 261 підпис, з яких 193 висловилися за перехід. Необхідної кількості для того, щоб ПЦУ могла претендувати на храм, не набирається.

«Відверта провокація і порушення Закону України», – підсумували в благочинні.

 

Переглядів: 392

 
 
 
Перейти до панелі інструментів