Священик УПЦ села Піски спростував брехливі публікації від прихильників ПЦУ

14 лютого 2019 року, за домовленістю, яка була досягнута на переговорах днем раніше, громада УПЦ села Піски Горохівського району мала зустрітись на території храму з активістами «переходу до ПЦУ». Як повідомив настоятель Свято-Георгіївського храму УПЦ отець Богдан Христинець, під час переговорів сторони домовлялись провести у церкві інвентаризацію майна.

«Багато наших людей, які жертвували на потреби громади, не хочуть залишати свої подарунки тим, хто прагне зайти до церкви замість нас», – зазначив священнослужитель.

З його слів, храм залишається опечатаним. 14 лютого представники громади УПЦ разом з претендентами на її нерухомість мали зайти усередину, тобто пломби з дверей мали зняти ті, хто їх накладав. Коли священик і кілька прихожан підійшли до церковної території, там вже стояли прихильники ПЦУ. Вони одразу почали вимагати ключі від дверей.

«Чому я маю віддавати їм ключі? Вони ще не створили громаду, яка умовно взяла б на себе відповідальність за майно. Це просто група мешканців села. І незрозуміло, що за громада буде тут створена, якщо «митрополит» Михаїл Зінкевич видав «розпорядження» зарахувати громаду села Піски до ПЦУ на бланку з реквізитами УПЦ КП. Це безглуздо та смішно, але люди цього не розуміють», – розповів настоятель.

Коли священик відмовився віддавати ключі, обидві сторони просто розійшлися, і опис майна не був проведений. Отець Богдан каже, що вже не дивується наклепницьким розповідям про те, що відбувається навколо храму в Пісках. Наприклад, окремі видання вже порадували читачів вражаючою оповідкою про те, як хтось з віруючих нібито «проклинав» прихильників ПЦУ та «намагався вдертись до опечатаного храму». При цьому, як каже священик, «джерелом», на яке посилаються, є мешканець села – «активіст», котрий взагалі з дитинства не заходив до храму. Що впливає на його свідомість, коли він розказує про церковну громаду такі речі, складно уявити.

«Щодо інформації про нібито наші плани провести у цей день збори на території храму. Це взагалі щось дивне. Наша громада провела збори 27 січня, за збереження юрисдикції підписались 102 людини. Інша сторона каже про 343 підписи на свою підтримку, але нам їх так і не показали, хоча я про це просив. Я хотів переконатись, що там немає людей, які підписались за нас, тоді я би викреслив їх з переліку наших підписантів. І інших зборів ми не організовували», – розповів отець Богдан.

Нагадаємо, 10 лютого прихильники ПЦУ опечатали двері храму УПЦ в селі Піски Горохівського благочиння Волинської єпархії. Ініціаторами «переходу», як кажуть в громаді УПЦ, є голова та секретар місцевої сільської ради.

 

Переглядів: 677

 
 
 
Перейти до панелі інструментів