У селі Берестяне прихильники ПЦУ зрізали замки на дверях місцевого храму УПЦ

5 лютого 2019 року в селі Берестяне Ківерцівського благочиння прихильники нової церковної структури на чолі з сільським старостою Василем Гусаком зрізали замки та захопили храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, що належить громаді УПЦ. Попередньо настоятеля храму протоієрея Василя Щура змушували переходити до ПЦУ та поставили ультиматум: якщо священик не погодиться, храм буде захоплений.

«В суботу, 3 лютого, до нашого вечірнього богослужіння вже підійшли представники Київського патріархату, прихильники переходу до ПЦУ, мене вмовляли, що у мене тут сім’я, діти, щоб я переходив. Потім храм опечатали правоохоронці та сільський староста, мені дали час до вівторка, щоб я пішов з УПЦ», – розповів отець Василь.

Попередньо в Берестяному збирали підписи серед жителів за переведення релігійної громади до нової конфесії, а потім влаштували збори територіальної громади, на яких жителі села голосували за зміну юрисдикції. Думка релігійної громади та настоятеля при цьому не враховувалась, у почерговому використанні храму їм відмовили.

Зі слів протоієрея Василя, відомо, що в список «виборців» були внесені люди, яких він за понад 20 років взагалі не бачив у храмі або бачив кілька разів на Пасху чи Різдво. Всього за «перехід» підписались понад 400, однак громада УПЦ також зібрала підписи – до 80-ти мешканців підтримали збереження юрисдикції. Зараз ці люди разом зі священиком будуть шукати інше приміщення для звершення Богослужінь, оскільки на доступ до церковної хати також не розраховують.

 

Переглядів: 1364

 
 
 
Перейти до панелі інструментів