Прихильники ПЦУ захопили храм УПЦ в селі Радомишль

5 лютого 2019 року, після організованих сільською радою «зборів за перехід у ПЦУ», Свято-Успенський храм УПЦ села Радомишль Луцького благочиння був захоплений прихильниками нової церковної структури на чолі з представниками місцевої влади. Як повідомив настоятель храму протоієрей Володимир Смоляр, двері різав особисто землемір сільської ради, а очолив захоплення храму сільський голова Володимир Семенюк.

«Я казав голові, що я не вриваюся до сільської ради, де він працює, і не вказую йому, що робити. Тому чого він увірвався до храму та примушує до переходу все село?», – розповів священнослужитель.

Зі слів Володимира Смоляра, він, прослуживши на цьому приході двадцять п’ять років, не почув від ініціаторів «переходу» жодного особистого звинувачення. Однак вони дуже прагнули, щоб він зрадив Церкву і пішов до нової організації – ПЦУ, при тому, що її статус та засади діяльності дотепер лишаються незрозумілими. Разом із сільським головою захоплення церкви УПЦ в Радомишлі очолив місцевий житель, котрий є настоятелем громади УПЦ КП в сусідньому селі Коршів.

Спочатку священика викликали до сільської ради та вмовляли його лишитись настоятелем у Радомишлі, тільки під егідою нової конфесії. Оскільки він відкинув ці пропозиції, сільський голова вирішив реалізувати це через збори громади, які рейдери традиційно виставляють як «приходські збори».

«Сільський голова дав шкільний автобус, щоб доставити людей до сільради на ці збори. Окрім того, на заході працювала злагоджена «група підтримки», котра криками та шумом не давала говорити нашим прихожанам, тому ніхто з іншою думкою, відмінною від лінії сільського голови, просто не зміг виступити», – розказав священик.

Зі слів протоієрея Володимира, людей в Радомишлі залякали та заборонили підтримати УПЦ. Сільський голова особисто погрожував прихожанам, щоб ті не насмілювались підписуватись за збереження юрисдикції. У результаті «збори» та «опитування» показали ті результати, яких прагнули загарбники.

5 лютого працівники сільради зламали замки на дверях Свято-Успенського храму УПЦ. Зайшовши туди, «група захоплення» відслужила у храмі «подячний молебень». Відвідувати храм, в котрому відтепер правитимуть представники УПЦ КП, активні прихожани не збираються: люди кажуть, що швидше поїдуть до Луцька або в сусіднє село. Чи вдасться за умови погроз від сільського голови знайти у Радомишлі приміщення для богослужінь пограбованої громади УПЦ, поки невідомо.

 

Переглядів: 855

 
 
 
Перейти до панелі інструментів