У селі Охлопів Мар’янівського благочиння відзначили 380-річчя храму соборною молитвою

15 червня 2018 року в Свято-Миколаївському храмі села Охлопів Мар’янівського благочиння (Горохівський район) урочисто святкували 380-ту річницю від освячення місцевого православного храму – одного з найдавніших у нашому краї. Як повідомляє сторінка храму святого Стефана, цей молитовний день, Десята П’ятниця, розпочався зі вшанування чудотворного образу Божої Матері.

У Миколаївському храмі здавна перебувала настінна ікона «Стражденної Богоматері», на котрій Пречиста Діва приймає тіло Свого Сина з Голгофського хреста. Громада зберегла традицію звершувати перед копією древнього чудотворного образу службу Співчуття Богоматері.

У цей день до села Охлопів прибули не тільки місцеві парафіяни та духовенство, а й чимало богомольців з інших сіл та міст. На запрошення настоятеля храму протоієрея Олександра Галузія, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, у Свято-Миколаївському храмі служили священики Горохівського, Мар’янівського, Рожищенського, Луцького благочинь, а також духовенство з Шацького благочиння Володимир-Волинської єпархії.

Наприкінці Богослужіння настоятель протоієрей Олександр привітав усіх зі святом, подякував за спільну молитву духовенству, парафіянам і прибулим з інших парафій богомольцям та запросив і надалі приїжджати в Охлопів на святкування в Десяту П’ятниці ікони Божої Матері, яка овіяна побожними переказами і чудесами Богородиці.

Миколаївський храм у селі Охлопові збудований у 1638 році. Про це говориться у тексті, викарбованому на мармуровій плиті, котра поміщена над кліросом у південній стіні храму. «Благочестиву Кесарю Юстиниану многоцинный со злата Аровитска и камене честна престол совершивши, сей глас от Твоих рабы. Твои Юстиниан и Феодора, Христе Слове Божий, приносим: сице сей храм, во славу предвечного в Тройцы единого Бога, похвалу неискусобрачные Девы, преславный и светлого Православной Веры зарею освещенный Павел Гулевич Воютинский с подружием своим Пелагиею Облочимскою, трудолюбный работанием, во лето 1638 совершивши боголипно воспиваем Твоя от Твоих тебе аз Павел и Пелагия рабы Твои, Иисусе Сыне Божий приносим и Тя прийти, благосердно молим, и нас, во глубоких житейских жизни пучинах плавающих, до во Твое вечные жизни пристанище притецем, Человеколюбне устрой и исправы».

Згідно з обстеженнями споруди у 1949 та у 1961 роках, храм села Охлопів відноситься до найцінніших архітектурних пам’яток у нашій області. За даними попереднього паспорту храму, від був збудований навіть на 20 років раніше, у 1618 році.

Переглядів: 299

 
 
 
Перейти до панелі інструментів