У Свято-Покровському храмі Луцька виставлено для поклоніння список з чудотворної ікони Богоматері «Табинська»

????????????????????????????????????

Табинська ікона Богородиці є однією з найвідоміших православних святинь, має таємничу історію своєї появи людям, незвичайний зовнішній вигляд і приклади великої кількості здійснених за молитвами біля неї чудес. Днем вшанування Табинської ікони є дев’ята п’ятниця після Пасхи. Саме тоді ця ікона вперше відкрила себе світові: відомо, що знайшли її ченці Вознесенського монастиря на камені біля солоного джерела, що у селі Красноусольське (нинішня територія Башкорстану). Було це у 1597 році. Майже сто років святий образ зберігався в обителі, а після того, як монастир зруйнували кочівники, ікона зникла. І явилася людям на тому самому місці, на тому ж камені, через 200 років, й перенесена була у храм сусіднього села Табинське, за назвою якого отримала і своє ім’я. Опісля ікона ще не один раз зникала, але щоразу поверталася до людей. У громадянську війну в тодішній Росії ікону навіть перевезли до Китаю, але православний храм, у якому вона зберігалася, був зруйнований й ікона зникла знову невідомо наразі куди. Проте залишилися списки з чудотворної ікони. Два з них зберігаються на батьківщині цієї святині – у храмі Табинської ікони Божої Матері, що на Святих Ключах.

У Свято-Покровському храмі Луцька виставлено один зі списків чудотворної Табинської ікони Богоматері. Ця ікона – келейна. Належить одному з монахів, який нині перебуває у Луцьку. З ним ікона побувала у дуже багатьох святих місцях на всій планеті: на Святій Землі, на Афоні, у святих місцях Європи. Ієромонах Афанасій (Герман), помічник вікарного Волинської єпархії єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла розказує, що монах, який привіз список з Табинського образу Богородиці, показав його під час перебування у Луцьку владиці Нафанаїлу. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта цю ікону виставлено для загального поклоніння у кафедральному Свято-Покровському храмі.

Божим промислом святий образ принесено на волинську землю, аби віруючі у Христа волиняни змогли принести до нього свої надії і тривоги. Аби за молитвами до Богоматері і Спасителя отримати духовну втіху, підтримку у такий непростий для нашої держави і для кожного з нас час. Список з чудотворної Табинської ікони Богоматері перебуватиме у храмі до четверга.

 

 

 

 

Переглядів: 32

 
 
 
Перейти до панелі інструментів