Вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл провів Чин Прощення у Свято-Покровському кафедральному храмі

12002597_1114989821878516_4382334632085887116_o«Якщо ви будете прощати людям провини їх, то простить і вам Отець ваш Небесний», – сказав Господь. Остання перед Великим постом неділя у Православній Церкві, коли згадується Адамове вигнання з Раю внаслідок гріхопадіння, називається також Прощеною. Цього дня ввечері перед тим як вступити у період Великого посту, згідно благочестивої традиції православні християни просять один в одного прощення. Адже як можна починати особливий період посиленої молитви і покаяння, не простивши ближнім їх провини, не почавши  «духовну весну» Великого посту з визнання своєї провини перед ближніми.

Ця традиція виникла у Древній Церкві серед єгипетських подвижників. Насельники пустельних монастирів на період Великого посту розходились, щоб на самоті подвизатись у пості і молитві. І перед тим як розійтись, монахи просили один в одного прощення. Згодом традиція поширилась в усій Православній Кафолічній Церкві. Після Вечірньої у храмах, згідно Церковного уставу, відбувається Чин прощення, коли священнослужителі і вірні просять один в одного прощення та моляться до Господа, щоб гідно провести час Великого посту та зустріти Світле Христове Воскресіння – Пасху.

13 березня, на яке припала цього року Прощена неділя, у Свято-Покровському кафедральному храмі була відслужена Вечірня і відбувся Чин Прощення, який, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, провів вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл.

Свято-Покровський кафедральний храм був цього вечора вщент переповнений вірними, які прийшли попросити один в одного прощення та отримати благословення на молитовне і духовно корисне проведення Великого посту.

Владика Нафанаїл також звернувся до вірних із архіпастирським словом проповіді, у якому наголосив на великому духовному значенні періоду Великого посту для православних християн.

«Час Великого посту називають Святі Отці «духовною весною». Як весною пробуджується природа, так і під час цього посту людина стає самою собою – через піст і молитву, через покаяння і справи милосердя. А перед тим як вступити у цей благодатний період слід попросити прощення один в одного. «Не відверни лиця Твого від отрока Твого» – такі слова ми чули сьогодні під час Вечірньої. І ми хочемо, щоб Бог чув нас. Але Господь настільки швидко зглянеться на нас, насікльки швидко ми простимо провини нашим ближнім», – наголосив владика.

Архіпастир також наголосив, що піст понад міру, який шкодить здоров’ю, не   угодний Богу, як наголошував великий подвижник святитель Ігнатій Брянчанінов, але і «поблажки» без поважних причин також не приносять користі і не є допустимими. Піст повинен бути у першу чергу духовним, тому він мусить поєднуватись із молитвою. А піст тілесний, своєю чергою, посилює молитву сприяє відповідному настрою душі.

Отож, владика побажав усім гарно і з користю для душі і свого спасіння провести цей благодатний період Великого посту і духовно очищеними із радістю та чистим серцем зустріти світле свято Воскресіння Христового.

Владика також попросив прощення у керуючого єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, священнослужителів і вірних.

 «Простіть, прости. Бог простить і я прощаю», – такі на перший погляд прості, і у той же час надзвичайно змістовні слова лунали цього вечора  з уст владики Нафанаїла, священиків, студентів ВДС та віруючих людей, які просили один в одного прощення.

А окрім покаянних великопісних піснеспівів, які виконали архієрейський хор Свято-Покровського кафедрального храму і хор студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра, пролунали у виконанні хористів і стихіри Пасхи. Адже сам Великий піст, у який вступили православні християни, завершиться світлим торжеством Воскресіння Христового.

 

Переглядів: 13

 
 
 
Перейти до панелі інструментів