Відбулося представлення вікарного єпископа Волинської єпархії Української Православної Церкви, єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла (Крикоти)

Представлення вікарного єпископа Волинської єпархії УПЦ, єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла (Крикоти) відбулося у кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька.

З благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія його представляти прибув митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. Доріжку у храм їм встелили живими квітами, зустріли передзвоном та волинськими короваями.

Владика Сергій очолив урочисту Божественну літургію, йому співслужили єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл, секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук, архімандрит Аліпій (Сапіга),  голова єпархіального Інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук, благочинний Луцького міського округу протоієрей Володимир Літвенчук, сонм священиків та диякони. Співали архієрейський хор і хор студентів Волинської духовної семінарії.

Владика Сергій звернувся із проповіддю, у якій відзначив, що 9 лютого Православна Церква вшановує Собор новомучеників та сповідників Руських, поминає спочилих, котрі постраждали у часи гонінь за віру Христову. І сьогодні не всі хочуть чути голос Христа, а, як колись Єва, прагнуть споживати отруту зміїну і жити собі без Бога. Але Церква Христова жила і живе у силі, терпінні і величі, бо істинна віра непереможна. Владика побажав присутнім на Богослужінні тієї віри, яку сповідували новомученики і сповідники Руські, за яку пішли на муки і земну смерть. Господь не може нас врятувати без нашої на те волі, але втратити віру у Нього, це означає втратити благодатний зв’язок з Господом і Царство Небесне.

На цій службі було особливо багато сповідників, причащали з двох чаш митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл.

З благословення Предстоятеля УПЦ владика Сергій зачитав затверджений Священним Синодом указ про призначення вікарного єпископа Волинської єпархії – єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла (Крикоти). Владика пригадав спільні Богослужіння з керуючим Волинською єпархією УПЦ Ніфонтом, котрий ніколи не питав, чи добра дорога до храму, чи у ньому буде тепло, чи зимно, а їхав і проповідував спраглим на слово Боже людям. Він, казав владика Сергій, і нині має силу духу, але як людина вже не завжди має силу фізичну. Тому Священний Синод і надав митрополиту Волинському та Луцькому Ніфонту і вірним його єпархії помічника в особі єпископа Нафанаїла.

Донедавна єпископ Нафанаїл був вікарним єпископом у самого владики Сергія, а також очолював Почаївську духовну семінарію. Владика Сергій відзначив, що таким є Промисл Божий: колись саме владика Ніфонт наставляв та навчав і благословив на служіння Господу у чернечому стані теперішнього вікарного єпископа Нафанаїла (тоді ще Петра Крикоту із села Залюття Старовижівського району). А також висловив сподівання, що з милості Божої та Богоматінки Почаївської  єпископ Нафанаїл гідно виконуватиме послух вікарного єпископа Волинської єпархії, і від єпархії Тернопільської вручив йому ікону новомучеників та сповідників Руських.

Вікарний єпископ Нафанаїл у своєму слові нагадав про те, як щоразу під час Богослужіння ми молимося за те, аби Господь подав нам єдності у Господі і з Господом, аби єдиними устами і єдиним серцем ми могли прославляти і оспівувати Його. Бо на цій єдності, на цій любові і тримається Церква Христова. Господь говорив апостолу Петру, як диявол просив, аби Він порозсівав своїх учнів і послідовників, як пшеницю, у різні сторони, бо боявся їхньої єдності в ім’я Христа, їхньої спільної віри у Господа. Владика Нафанаїл попросив молитов за себе, грішного, аби Господь допоміг йому єднати волинську віруючу громаду, нести послух, який йому призначено.

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт подякував за те, що має тепер помічника у своєму служінні. Розказав, що знає вікарного єпископа Нафанаїла ще з його дитинства, пам’ятає, як віруючу дитину, віддану Церкві людину. Петро Крикота хотів послужити Церкві і Господу, і отримав благословення на те від свого духовного батька владики Ніфонта. Божим провидінням він знову на Волині, і владика Ніфонт має добру надію на спільне служіння у Христовій Церкві, у якій люди могли б спасатися і очищати душу та розум. Побажав, аби Господь укріпив владику Нафанаїла у служінні єпископом волинської землі і наверненні людей до єдності та любові. Три волинські слова «Спаси вас, Господи!» присутні на Богослужінні виголосили митрополиту Тернопільському і Кременецькому Сергію та вікарному єпископу Волинської єпархії Нафанаїлу. А хори і священики проголосили «Многі літа».

         Наталія МАЛІМОН

Фото – БОГДАН ПРИДАТКО

Переглядів: 166

 
 
 
Перейти до панелі інструментів