У Луцьк привезуть чудотворну ікону Плащаниці Пресвятої Богородиці з Єрусалима

Цю велику християнську святиню, яка має всесвітнє значення, привезуть до Луцька вдруге. Чудотворна ікона вже перебувала в Україні три роки тому, і це було перше її вивезення з Єрусалиму, де вона зберігається. Голова інформаційно-просвітницького відділу Волинсько\ єпархії Укркїнської православної церкви протоієрей Валентин Марчук під час прес-конференції для журналістів повідомив, що ця святиня перебуває в Україні з 11 жовтня, у Київ святиню доставив духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. З 31 жовтня з чудотворною іконою Плащаниці Пресвятої Богородиці розпочався всеукраїнський хресний хід за мир «Україна під Покровом Богоородиці». Він пройде через 9 областей, а це 11 єпархій. На Волині святиня перебуватиме у Володимир-Волинській єпархії УПЦ, а 11 листопада о 10 ранку її зустрічатимуть у храмі Всіх святих землі волинської у Луцьку. Тут Плащаниця перебуватиме три доби, 13 листопада о 12 годині з цього ж храму святиню проведуть у подальшу дорогу по Україні.

Отець Валентин повідомив, що храм Всіх святих землі волинської буде відкритий цілодобово. 11 листопада о 10 годлині відбудеться божественна Літургія, Всенічна розпочнеться о 17 годині, а о 24 годині – нічна божественна Літургія. Також Літургію служитимуть 12 листопада о 8 годині ранку. О 17 годині – Всенічна з Чином погребіння Плащаниці Богородиці. У ніч з 12 на 13 листопада знову служитимуть нічну божественну Літургію. Вранці 13 листопада Літургія о 8 ранку. Зрозуміло, що біля всесвітньої святині перебуватиме охорона, але приміщення храму Всіх святих землі волинської дозволяє кожному підійти і вклонитися чудотворній іконі. І, як кажуть, по вірі вашій і буде вам.

Створення Плащаниці відносять до 1830-1840 рр. Плащаниця являє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері. Ікона з обох сторін має оклад; вінець — прикрашений каменями, риза — дар графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської. Нині Плащаниця Пресвятої Богородиці знаходиться в Єрусалимі, в подвор’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. В цьому невеликому храмі вона зберігається праворуч біля вівтаря. У самому Єрусалимі цю ікону-плащаницю виносять для загального огляду лише раз на рік – на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Впродовж дев’яти днів цього свята ікона Плащаниці перебуває на гробі Пресвятої Богородиці у Гефсиманії.

Під час перебування чудотворної ікони в Україні постійно звершується і молитва за мир в Україні. Молитимуться за це і віруючі волиняни. Відомо, що біля Плащаниці Пресвятої Богородиці з волі Господа і з віри людини здійснюються і зцілення від різних хвороб. Та найбільшою хворобою нині є відсутність миру у нашій державі. Тому, як сказав протоієрей Валентин Марчук, всі віруючі люди, вірні Української православної церкви моляться за те, аби звершилося в Україні ще одне чудо і настав мир у нашій державі.

 

.

 

 

 

 

 

Переглядів: 39

 
 
 
Перейти до панелі інструментів