Волинська єпархія подаватиме до суду за наклеп та розпалювання релігійної ворожнечі

            Днями уже кілька волинських інтернет-видань повідомили, що  у Луцьку під час заходів з нагоди вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка очільник Волинської єпархії релігійної конфесії УПЦ (КП) митрополит Михаїл виступив із заявою.  У ній він назвав священиків УПЦ “сепаратистами в рясах”, а вірян – “холопами”. При цьому він виступив із завідомо неправдивою інформацією, що начебто священики УПЦ не відспівують воїнів АТО та не присутні на панахидах. Більше того, митрополит Михаїл зазначив, що УПЦ начебто передала Росії свої кримські єпархії…

            Сказане митрополитом Михаїлом –  це не просто свідома неправда, сказане ним містить в собі ознаки як адміністративних правопорушень, так і злочинів. По-перше,  це наклеп. По-друге, це публічна образа. По-третє – це розпалювання релігійної ворожнечі.

            Тому уповноважені представники Волинської єпархії Української Православної Церкви звертатимуться до прокуратури та Служби безпеки України з метою проведення відповідної перевірки за зазначеними вище фактами.

            В свою чергу, Волинська єпархія УПЦ спростовує усю інформацію, яку наводив у своїй заяві очільник Волинської єпархії УПЦ (КП). Зокрема 11 березня цього року у Києво-Печерській Лаврі відбулася офіційна прес-конференція, на якій було документально підтверджено, що кримські єпархії і надалі перебувають у складі Української Православної Церкви.

            Якщо аналізувати решту інформації від митрополита Михаїла, то вона теж є завідомо неправдивою. Священики УПЦ завжди відспівують воїнів АТО, коли їхні рідні і близькі  звертаються із таким проханням,  на кожній Літургії звершують молитву за владу та військо України. Більш того, Церква не могла б не відспівувати своїх парафіян, а серед воїнів АТО є чимала кількість наших вірних.

            Священики та миряни Української Православної Церкви постійно допомагають українському війську, а також вимушеним переселенцям. Тому звинувачувати наших вірних у тому, що вони є «холопами», «меншовартісними», «антихристами» просто аморально. Прикриваючись воїнами АТО та намагаючись їх немовби «привласнити» собі, митрополит Михаїл ображає тих реальних бійців, які є нашими вірянами, оскільки він у них бачить «антихристів».

            Враховуючи викладені факти, закликаємо митрополита Михаїла принести офіційні публічні вибачення за свої слова. Окрім того, за фактом його заяви Волинська єпархія Української Православної Церкви звертатиметься до правоохоронних органів.

Переглядів: 1575

 
 
 
Перейти до панелі інструментів