Вихованці недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі здійснили паломництво до Свято-Успенської Почаївської Лаври

DSCN6526Свято-Успенська Почаївська Лавра є найбільшою святинею історичної Волині, її Афоном. Тому і прагне душа кожного православного волинянина ще і ще раз побувати тут, поклонитись Чудотворному образу Почаївської Божої Матері та Чесним мощам преподобного Іова, хоча через близькість святині такі паломництва для багатьох вже стали звичними. Благочестива традиція звершувати регулярні паломницькі поїздки до Свято-Успенської Почаївської Лаври існує і у недільній школі при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька. Варто зауважити, що паломництва до святих місць викладачі та вихованці недільної школи здійснюють впродовж усього року, втім дві такі прощі до Почаєва є в житті цього закладу особливими – одна здійснюється на початку навчального року, а інша – по його завершенні.

От і у вівторок 3 червня настав довогоочікуваний для учнів та випускників недільної школи день, коли з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вони, разом із директором школи ієромонахом Іллею  (Вишневським), виклаадчами та батьками вирушили до Святої Лаври. До слова прочан везли два автобуси, отже бажаючих було багато.

Шлях від стін ВДС у Луцька до Почаєва промайнув непомітно, під час дороги дітлахи могли дещо розважитись, взявши участь у різноманітних іграх. А коли на горизонті з’явились куполи соборів та дзвінниці Свято-Успенської Почаївської Лаври усіх прочан охопила справжян духовна радість та молитовний настрій.

«Учні впродовж двох тижнів постійно мене запитували – «батюшка, коли ми поїдемо до Почаєва, рахували дні. Багато із них такі паломництва здійснюють не вперше, і приємно бачити те, як це на дітей впливає. Особливо це стосується тих хто вперше тут побував – діти долучаються до святинь, до нашої духовності. А це укріпляє їх віру», – розповідає директор недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька ієромонах Ілля (Вишневський).

Біля Свято-Успенського собору  Лаври прочан чекала приємна несподіванка – їх зустрів намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври вікарій Київської Митрополії митрополит Почаївський Володимир (Мороз). Владика теж був приємно вражений, побачивши паломників із Луцька, адже такі зустрічі завжди приносять йому радість, дав кожному своє архіпастирське балгословення та заклика вна прочан Боже благсоловення. Зустірч із архіпастирем пройшла у неформальній атмосфері, отож була по-родинному теплою.

Паломники спочатку приклались до мощей великих святих угодників землі Волинської – преподобних Іова і Амфілохія Почаївських. В Успенському соборі Лаври прочани приклались до Стопи, яку залишила на Почаївській горі Пресвята Борогодиця та до чудоворної Почаївської ікони Божої Матері, яку з благослвоення митрополита Почаївського Володимира, цього спеціально з нагоди приїзду юних паломників з Луцька спустили для всенародного поклоніння і після пізньої Божественної Літургії (зазвичай щодня ікону спускають після ранньої Літурігї).

Прочани, як дорослі так і діти, в один голос казали, що можливість прикластись до цих великих святинь супроводжується невимовним духовним трепетом та радістю. А з дитячих уст лунала особливо щира молитва до Матінки Божої, преподобних Іова та Амфілохія, щоб їх молитовами Господь благослоив нашу рідну Волинь, нашу неньку Україну миром і благополуччям.

«Тут, у Почаївській Лаврі, відчуваєш особливу атмосферу, збагачуєшся духовно, доторкаючись до великих святинь нашої Церкви», – ділиться враженнями 11-річна учениця недільної школи Юлія Снітко.

«Ми не очікували, що прибувши вже  майже в обідню пору, зможемо пркластись до Почаївської ікони Божої Матері. Але з  благослвоення владики Володимира її ще раз спустили і це особисто дял мене було великою радістю», – додав 13-річний Антон Степанюк.

«Такі паломництва дійсно позитивно впливають на духовне виховання дітей, чудово, що ми маємо можливість у нашій недільній школі здійснювати такі паломницькі поїздки», – розповів у коментарі прес-службі Волинської єпархії викладач недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі вихованець IV курсу ВДС Роман Лех.

Попрощавшись із Свято-Успенською Почаївською Лаврою, паломники відвідали Свято-Духівський скит. Серед храмів цієї обителі особливою красою відрізняється храм Іверської ікони Божої Матері, збудований у 2013 році. До слова будівництво цієї доволі великої церкви тривало не більше року.

Відвідали прочани і жіночий монастир святої праведної Анни у селі Онишківці на Рівненщині, розташованого неподалік від Почаєва. Попри не зовсім теплу погоду багато паломників із задоволенням окунулися у цілюще джерело, розташоване у цій обителі.

По дорозі до Луцька прочани завітали і до міста Дубно, де відвідали замок князів Острозьких.

Сама паломницька поїздка, яка була доволі насиченою, принесла юним прочанам велику духовну радість і незабутні враження.

Переглядів: 28

 
 
 
Перейти до панелі інструментів