Великий Четвер: Спомин Тайної Вечері. Владика Нафанаїл очолив Літургію в кафедральному соборі та звершив чин омовіння ніг

25 квітня, у Великий Четвер Страсної седмиці, спомин Тайної Вечері, керуючий Волинською єпархією звершив Божественну літургію та чин омовіння ніг священиків Волинської єпархії у храмі Всіх Святих землі Волинської.

Цього дня, який ще має назву Чистого четверга, за богослужінням згадуються одразу чотири знаменні події з життя Іісуса Христа: Тайна Вечеря, де Спаситель встановив новозавітне таїнство Євхаристії; омовіння ніг учням в знак великого смирення та любові до них; молитва в Гефсиманському саду та зрада Іудою Господа на страждання і смерть.

Його Преосвященству співслужили секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, благочинний Луцького міського округу протоієрей Володимир Літвенчук,  настоятель храму протоієрей Володимир Яцишин, клірики собору, а також настоятелі, храми яких були захоплені.

Під час Літургії, з благословення митрополита Київського і всієї України Онуфрія, до свята Воскресіння Христового єпископ Нафанаїл відзначив церковними нагородами священнослужителів серед яких, більшість – настоятелі захоплених храмів, які  зараз проводять богослужіння у тимчасово облаштованих приміщеннях:

  1. Протоієрей Микола Іллюк, настоятель Свято-Успенського храму с. Шепель, нагороджений другим наперсним хрестом.
  2. Протоієрей Віктор Аніпко, клірик храму Всіх Святих землі Волинської м. Луцьк, нагороджений другим наперсним хрестом.
  3. Протоієрей Володимир Смоляр, настоятель Свято-Успенського храму с. Радомишль, нагороджений правом служіння Літургії з відкритими Царськими вратами до «Отче Наш…»
  4. Протоієрей Афанасій Лейба, настоятель Свято-Успенського храму с. Старий Загорів, нагороджений правом служіння Літургії з відкритими Царськими вратами до Херувимської пісні.
  5. Протоієрей Олександр Насарчук, настоятель Свято-Покровського храму с. Воютин, нагороджений митрою.
  6. Протоієрей Михайло Курпіль, настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Рачин, нагороджений хрестом з прикрасами.
  7. Священик Роман Світлик, настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму с. Ощів, нагороджений хрестом з прикрасами.
  8. Священик Віталій Іванків, настоятель храму Трьох Святителів с. Тельчі, нагороджений хрестом з прикрасами.
  9. Священик Іоанн Шкабура, настоятель Свято-Покровського храму с. Годомичі, нагороджений хрестом з прикрасами.

Після богослужіння Владика, подібно образу Христа, що омивав ноги своїм учням, звершив уставний чин омивання ніг священикам.

Насамкінець архіпастир виголосив слово напутньої проповіді в якій нагадав пастві про виняткове значення для християн Тайної Вечері і Таїнства Євхаристії, про приклад Христа, який помив апостолам ноги, показавши неосяжну глибину смирення Господа до свого Творіння.

 

Переглядів: 885

 
 
 
Перейти до панелі інструментів