Громада УПЦ в селі Раків Ліс захищає свої права в суді

11 березня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань була внесена скарга новопризначеного священика громади УПЦ села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської єпархії.

Внесення скарги до ЄРДР було здійснене за рішенням слідчого судді Луцького міськрайонного суду 25 лютого 2019 року, згідно зі скаргою заявника на бездіяльність прокурора Волинської області, що полягала у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 лютого 2019 року щодо кримінальних правопорушень, передбачених статтею 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); статтею 178 КК України (Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків); статтею 179 КК України (Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь); статтею 180 КК України (Перешкоджання здійсненню релігійного обряду); статтею 295 КК України (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку); статтею 296 КК України (Хуліганство); статтею 341 КК України (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд); статтею 356 КК України (Самоуправство); статтею 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), статтею 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Також оскаржене до окружного адміністративного суду розпорядження голови Волинської ОДА про перереєстрацію громади УПЦ на користь ПЦУ; оскаржене рішення сесії сільської ради про опечатування храму.

На даний час храм на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці залишається опечатаним. Громада УПЦ на чолі з новопризначеним настоятелем служить у наметі на території храму. Колишній настоятель, котрий перейшов у розкол, поки не здійснює богослужінь зі своїми прихильниками, однак, ймовірно, найближчим часом група активістів ПЦУ буде ініціювати відкриття храму.

Нагадаємо, попередній настоятель протоієрей Миколай Смолярчук перебуває у забороні в служінні за ухилення у розкол та грубе порушення присяги священнослужителя. Громада в селі розкололась, релігійну громаду УПЦ, за рішенням керуючого Волинською єпархією єпископа Нафанаїла, тепер очолює другий клірик храму протоієрей Ростислав Сіжук.

Переглядів: 1666

 
 
 
Перейти до панелі інструментів