Духовенство та віряни УПЦ з усієї Волині зібрались на молитовне стояння під стінами Волинської облдержадміністрації

28 лютого 2019 року під стінами Волинської обласної державної адміністрації у Луцьку близько трьох тисяч вірних Української Православної Церкви – духовенства, чернецтва і мирян, – зібрались на молитовне стояння на захист своїх прав. Захід очолили митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Разом з єпископатом у молитовному стоянні взяли участь близько 500 священнослужителів, монахів та монахинь з усієї області. Окрім священнослужителів, перед приміщенням Волинської ОДА молились численні краяни, які приїхали до Луцька з усіх куточків Волинської області.

Православні волиняни звершили читання акафістів до Пресвятої Богородиці, протягом декількох годин підносили молитви до Господа та усіх святих за Україну та мир в державі, за благополуччя рідного краю, за владу та військо.

На жаль, православні жителі Волині так і не дочекалися голови Волинської обласної державної адміністрації. Як їм повідомили, його на місці не виявилося. Натомість до присутніх вийшли представники обласного відділу культури, які заслухали звернення віруючих до очільників влади, отримавши лист, обіцяли його передати адресатам: голові ОДА О.І. Савченку та голові обласної ради І.П. Палиці.

У зверненні до можновладців області, зокрема, йдеться про наявність конфліктів у міжконфесійній площині, які часто підбурюються органами місцевого самоврядування: “На превеликий жаль, на території районів, котрі входять до складу Володимир-Волинської та особливо Волинської єпархії Української Православної Церкви, під час захоплень наших храмів були зафіксовані кричущі випадки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, нападів на священнослужителів та мирян, подання викривленої інформації про нас та злочинної бездіяльності правоохоронних органів”. 

Підсумовуючи своє звернення, представники УПЦ на Волині висунули ряд вимог:

  • Зупинити беззаконня, повернути повагу громадян до законодавства України у релігійній площині;
  • Притягнути до відповідальності чиновників РДА, очільників органів місцевого самоврядування, котрі здійснюють брутальне втручання у релігійні справи, обманюють людей, особисто беруть участь у захопленнях храмів УПЦ;
  • Припинити акти агресії щодо монастирів та храмів УПЦ в області;
  • Правоохоронцям звернути увагу на виконання їхніх прямих обов’язків та припинити злочинну бездіяльність у випадках, коли нападники відверто б’ють людей, користуючись їхньою беззахисністю, часто – слабкістю та поважним віком;
  • Перевести вирішення міжконфесійних питань у законну форму;
  • Припинити тенденційне закриття наших приходів, котрі законно діяли на територіях державних та комунальних установ і закладів;
  • Повернути нашим громадам доступ до наших храмів, котрі лишаються заблокованими або захопленими.

До слова, це – перше у цьому році молитовне стояння віруючих УПЦ на Волині, під час якого духовенство і віряни захищали своє конституційне право на вільне сповідування віри. У разі, якщо озвучені у зверненні вимоги не будуть виконані і дотримані, православні волиняни готові і надалі відстоювати свої права у подібний спосіб.  

Переглядів: 3582

 
 
 
Перейти до панелі інструментів