Єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл співслужив Предстоятелю УПЦ у день Почаївської ікони Божої Матері

5 серпня 2018 року, в день Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври. У величних та багатолюдних урочистостях взяли участь чимало архіпастирів та священнослужителів УПЦ, у тому числі Предстоятелю співслужив керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Нафанаїл.

Як повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, його Блаженству співслужили митрополити: Хустський і Виноградівський Марк, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Луганський і Алчевський Митрофан, Рівненський і Острозький Варфоломій, Тернопільський і Кременецький Сергій, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимиро-Волинський і Ковельський Володимир, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, митрополит Іов (Тивонюк); архієпископи: Чимкентський і Таразський Єлевферій, Бучанський Пантелеімон, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Львівський і Галицький Філарет, Ніжинський і Прилуцький Климент; єпископи: Бердянський і Приморський Єфрем, Шепетівський і Славутський Євсевій, Волинський і Луцький Нафанаїл, Хотинський Веніамін, Баришівський Віктор, Дубенський Пімен, Макаріївський Гедеон, а також братія та гості Лаври в священному сані.

За Богослужінням молилися тисячі вірян з різних регіонів України та інших держав. Зокрема, цього дня у Почаєві молились 600 віруючих з Волинської єпархії УПЦ, котрі вирушили до обителі хресним ходом 31 липня. Також, як і щороку, сотні волинян долучились до Міжнародного хресного ходу, який розпочинається з православних єпархій Польщі, йде через Білорусь та Волинь до Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

«Ми сьогодні прийшли до Божої Матері та просимо Її заступництва, тому що сьогодні кожна людина переносить якісь випробування. Сьогодні нас також оточують невірні і вороги, які хочуть знищити нашу душу, привести її до погибелі. Ми повинні просити Матір Божу, щоб Вона нас захистила. Ми повинні знати про те, що Матір Божа захищає всіх людей, але з радістю захищає тих людей, які шанують Її Єдинородного Сина, які зберігають чистоту Православної віри».

Історія Почаївської ікони Божої Матері сягає середини XVI століття, коли майбутній Константинопольський Патріарх Неофіт, перебуваючи на теренах сучасної Тернопільщини, подарував її поміщиці Ганні Гойській, котра прихистила його в своєму помешканні на ночівлю. У 1597 р. чудотворна ікона була передана Почаївській Лаврі. Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом обитель була врятована від навали татарського хана Нурредина. Ікона дотепер зберігається у Почаївській Лаврі.

Переглядів: 470

 
 
 
Перейти до панелі інструментів