У «Стежині добрА» завершилася зміна для особливих дітей

Кілька десятків дітей з аутизмом, синдромом Дауна , а також діти вимушених переселенців зі сходу України – разом зі своїми батьками – відпочили і оздоровилися  у православному таборі «Стежина добрА». Всього понад 70 чоловік за кошти жертводавців – парафіян храмів Волинської єпархії Української Православної Церкви – змогли провести тиждень у цьому чудесному місці. Табір – посеред соснового лісу, до найближчого села – 5 кілометрів, але у ньому споруджено басейн під відкритим небом, який на ці, дякувати Богу, сонячні погожі дні став одним з  найулюбленіших місць відпочинку для дітвори. Власне, більшість вперше у такому басейні, адже цим особливим дітям і їхнім батькам проблемно організувати подібне оздоровлення удома. А що більшість дітей із Луцька (хай не надто великого, але міста), то відпочинок на природі для дітей став ще одними, образно кажучи, ліками.

Кожен день таборування мав свою тематику, один із них  був присвячений Україні, бо держава святкувала 25-річчя своєї незалежності. Діти мали два майстер-класи: по  виготовленню святкових листівок та сувенірного печива, яке взяли з собою додому. Їм розказали  про традиції українців, і вони самі приготували на вечерю вареників. А ще був і чудесний конкурс української пісні, коли  співали і батьки, і діти. Звісно, дехто сумнівається, а як справді особливі діти справлялися із завданнями. Олег Редько, голова єпархіального відділу соціальної допомоги дітям, який також волонтерив на цій особливій зміні, каже: багато в чому ми маємо стереотипи щодо  тих же аутистів, даунят, які насправді дуже розкриваються, якщо з ними займатися. Треба було бачити, як діти-аутисти не тільки слухали концерт, а самі брали у ньому участь. У такому таборі ці особливі діти почуваються вільними і незалежними від сторонніх поглядів, вони можуть банально побігати по лісових галявинах, і ця свобода для них вкрай важлива.

Один із днів назвали Днем казки. Волонтери показали дітям три інсценізації: за казками «Золота рибка», «Морозко» та «Щасливий принц». Після кожної були або спортивні змагання на воді у басейні, або гра у «сніжки»  або ще які розваги.  В останній день діти та їхні батьки побували на Богослужінні у храмі Свято-Троїцького Старосільського жіночого монастиря, поруч з яким і розташувався табір «Стежина добрА». Вони посповідалися, причастилися, побували на зустрічі з ігуменею монастиря матушкою Софією. Учасники таборування отримали подарунки від Волинської єпархії УПЦ. На прощання перед від їздом їх чекав шоколадний фонтан! Тиждень позитивних емоцій і нових знань…

Отож коли ви кладете свою пожертву у карнавку у храмі, знайте: у Волинській єпархії УПЦ ваші пожертви будуть спрямовані і на таку добру справу, як оздоровлення особливих дітей. Бо вже 3 вересня у «Стежині» – нова зміна, для членів Волинського молодіжного Центру реабалітації дітей, інвалідів з дитинства.

            Наталія МАЛІМОН

 

 

 

Переглядів: 19

 
 
 
Перейти до панелі інструментів