У храмі села Оконськ відслужили молебень перед Володимирською іконою Божої Матері

13595601_1196188873758610_1159626278_nПравославна Церква кілька разів на рік вшановує цей чудотворний образ, і один з них випадає на 6 липня. Володимирська ікона Богоматері є особливою для парафіян оконського храму. Її для древньої церквиці подарували  солдати тоді російської армії (Волинь входила до складу Російської імперії), які у 1916 році мали тут бої у ході відомого Брусиловського прориву. Солдати самі намалювали цей образ, певно, був серед них відповідно майстер, але деталі цього невідомі. Факт той, що у 1917 році ікону подарували в оконський храм, і всі ці роки вона знаходилася постійно у вівтарі. Для молебнів її виносили у храм. Місцеві віруючі люди молилися перед нею,  як до покровительки воїнів. А коли почалася неоголошена війна на  сході України, ікону за рішенням настоятеля храму протоієрея Олександра Ланового винесли на середину храму, і громада постановила, що вона тут і залишатиметься аж до часу, доки в Україні не запанує мир.

З Оконська були мобілізовані або пішли добровольцями у ряди української армії 15 чоловік. За всіх них – тих, котрі вже повернулися, хто був поранений чи потрапив у полон – у храмі молилися і продовжують молитися. Але одного разу отець Олександр взяв цю ікону з собою у чергову волонтерську поїздку на схід. Не раз українські військові просили його, аби відслужив молебень, помолився  за них і з ними, і бувало поті, що просили одного: може він  і допомогу не привозити матеріальну (а перевозив отець Олександр для військових тонни пожертв від вірних УПЦ у Маневицькому районі), аби тільки привіз ікону з оконського храму. Відчули, що допомагає молитва перед цим святим образом, що додає надії, віри, впевненості.

Отож оконський батюшка служив молебні перед цією іконою у багатьох точках, де стоять українські військові. Дебальцеве, Вуглегірськ, Комишоватка, Єлизаветівка, Олександрівка, Новгородське, Краматорськ, Красноармійськ, Курахове, Мар’янка, Красногорівка  і т.д. Дякувати Богу, що люди отримали духовну втіху завдяки іконі з древнього оконського храму та молитвам перед нею разом з протоієреєм Олександром Лановим, котрий як волонтер і капелан побував у зоні так званого АТО вже  понад двадцять разів.

 

 

 

Переглядів: 200

 
 
 
Перейти до панелі інструментів