Престольне свято Свято-Іллінської церкви Луцька: храм отримав у дар часточку чесних мощей священномученика Олександра архієпископа Харківського

Престольне свято храму називають його «другою Пасхою». А день святого пророка Божого Іллі, 2 серпня, цього року припав на неділю, тому радість престольного свята луцького Свято-Іллінського храму для настоятеля цієї церкви протоієрея Миколая Гоменюка, її священнослужителів та вірних співпала із радістю відзначення воскресного дня.

Божественну Літургію у Свято-Іллінському храмі очолив, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Йому співслужив сонм священнослужителів. Окрасою богослужіння став спів двох місцевих хорів – чоловічого і мішаного.

Храм був вщент заповнений вірянами, велика кількість людей молились на подвір’ї. Цього дня багато парафіян причастились святих Христових Таїн, серед причасників було також багато дітей.

По завершенні Літургії зі словом вітань до настоятеля, кліриків та прихожан Свято-Іллінського храму звернувся секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук.

«Святий пророк Божий Ілля був проповідником віри в Єдиного істинного Бога, і бажаю вам, щоб його заступництво перебували із вами, щоб і ви мали завжди цю міцну віру», – сказав отець Миколай.  Він також вручив цінний подарунок для Свято-Іллінського храму – часточку мощей священномученика Олександра (Петровського) архієпископа Харківського (1851 – 1940).

«Цей святитель є нашим земляком, адже народився він у селі Крупа поблизу Луцька. Архієреєм був у непростий час, був засуджений на 10 років ув’язнення. Помер у тюремній лікарні Харкова, і помилково тіло владики було відправлено у морг. Потім з в’язниці поступив наказ повернути тіло назад, але колишній іподиякон владики пізнав його, отож із документами туди відправили інше тіло, а владику із почестями таємно віруючі поховали. В 1993 році архієпископ Олександр був прославлений як місцевошанований святий Харківської єпархії, а у 2000 році він був канонізований як шанований усією нашою Церквою святий», – розповів протоієрей Миколай Бондарук.

Своєю чергою настоятель протоієрей Миколай Гоменюк подякував отцю Миколаю за цей дар і зазначив, що вже незабаром буде написана ікона священномученика Олександра архієпископа Харківського куди буде вставлена часточка його чесних мощей.

Відбувся також і традиційний Хресний хід навколо храму, який очолив благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук. Він привітав настоятеля, кліриків і парафіян храму зі святом і побажав і надалі гуртуватись навколо цієї святині і міцно триматись єдності Святої канонічної Православної Церкви.

Свято-Іллінський храм є осередком духовності і архітектурною окрасою мікрорайону ЛПЗ Луцька. Місце під будівництво тут православного храму на честь святого пророка Божого Іллі було освячено у травні 1996 року митрополитом Волинським і Луцьким Ніфонтом, і вже з цього часу розпочались тут богослужіння у тимчасовому приміщенні. Розпочалось і будівництво церкви, яка у грудні 2007 року була освячена, блаженної пам’яті, Предстоятелем нашої Церкви Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

Переглядів: 1333

 
 
 
Перейти до панелі інструментів