У Луцьку відбувся V всеукраїнський фестиваль духовної пісні “Волинський благовіст”

????????????????????????????????????

НА ЛЮБОВІ ДО БЛИЖНІХ ТРИМАЮТЬСЯ “І ЗАКОН, І ПРОРОКИ

З волі Господа фестиваль “Благовіст Волині” відбувся у день, коли Православна церква вшановує пам’ять Усіх Святих. Тому молитви під час богослужінь підносили за кожного, хто був у цей час у Божому домі, за його рідних та близьких, за усіх, на цій землі ще сущих. І з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта в усіх храмах Волинської єпархії Української православної церкви молилися за здоров’я усіх діток, а також поминали земляків, які загинули, виконуючи свій військовий обов’язок під час АТО на сході України. Благословення від владики присутнім на фестивалі передав секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук.

Фестиваль “Благовіст Волині” – це авторський проект Волинської єпархії УПЦ і вже має свою  і свою історію, і свої традиції. Духовна пісня – це те, як сказав на відкритті голова Волинської обласної ради Валентин Вітер, що зворушує кожну християнську душу, це та добра звістка, яка особливо потрібна сьогодні кожному із нас. І закономірно, що під час гала-концерту фестивалю, який відбувся у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі, однією з перших прозвучала “Молитва за Україну”, яку виконав архієрейський хор. “Боже великий, єдиний, нам Україну храни!” – мабуть, це одне з тих молитовних звучать, які нині звучать чи не найчастіше. На сході держави триває неоголошена війна, гинуть люди. Волинь вже віддала цьому молоху понад 120 життів, пам’ять про загиблих, які виконували військовий обов’язок і віддали свої життя за мирне небо над рідним краєм, присутні на гала-концерті вшанували хвилиною мовчання. Перед його початком духовенство єпархії і представники влади поклали квіти до стели загиблих на сході України, поклали до неї вінок від митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, помолилися за спокій душ загиблих. І слова пісні, яку і під час концерту перед театром, і вже потім на гала-концерті виконував хор “Покров” недільної школи при кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька, щоразу зворушував серця. Пісня об’єднувала, згуртовувала, бо співали діти про те, що не хочуть грати у війну і тримати в руках автомата… Але дійсність нині вривається і в життя дітей, які через це рано дорослішають, вони пробують догукатися, достукатись до дорослих, аби ті почули їх.

Луцький міський голова Микола Романюк під час вітання учасникам фестивалю “Волинський благовіст” передав особливу подяку митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту за його ініціативи, однією з яких є вже традиційний фестиваль духовної пісні “Волинський благовіст”. Він об’єднує волинську громаду, а соціальне служіння Церкви і завжди, і особливо сьогодні є не менш важливим, ніж проповідь слова Христового під час богослужінь.Бо одна з перших заповідей Ісуса Христа саме так і звучить; “Люби ближнього свого, як себе самого”. На любові до ближніх  тримаються і закон, і пророки.

Директор фестивалю, голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук каже, що минулого року Волинська єпархія УПЦ не проводила фестивалю “Волинський благовіст”, бо у країні починалася неоголошена війна, яка триває і досі. Менше біди у нас  не стало, і якщо в минулі роки за кошти, пожертвувані під час фестивалю “Волинський благовіст” Волинська єпархія УПЦ допомагала сиротам, незрячим, нечуючим –та багато кому  треба було допомогти! То ж нині збирали кошти і для волинських дітей, батьки яких загинули у зоні АТО. Пожертви вже у вечір проведення фестивалю становили понад 100 тисяч гривень. Карнавки для пожертв цієї неділі стояли у храмах єпархії і було зібрано 80 тисяч гривень, і милосердні люди, які прийшли на фестиваль духовної пісні, накидали у карнавки не мало – не багато, а таки 30 тисяч гривень. І збір пожертв ще триває.  Як зазначив у вітальному слові голова Волинської облжержадміністрації Володимир Гунчик, такі заходи, як фестиваль “Благовіст Волині” є добрим виявом високих духовних якостей волинян, і доброчинність є властивою нашим людям рисою, тому обласна влада підтримувала і буде підтримувати усі доброчинні справи Волинської єпархії УПЦ. Бо це наша спільна справа, бо нація тоді сильна, коли вона єдина.

“Волинський благовіст” відбувся за підтримки благодійного фонду “Рідна Волинь” (голова правління Дмитро Глазунов), жертводавців Василя Токарського, Сергія Кривицького, Наталії та Олега Пундорів, власне дуже багатьох людей, для яких любов до ближнього – не порожні слова, а Божа заповідь, яку ревно виконують. Концертна програма фестивалю містила як виступи церковних хорів, хору недільної школи, так і виступи під овації народного артиста України Василя Чепелюка, Волинського народного хору, народного артиста України Павла Дворського, який традиційно привозить на “Волинський благовіст” і свою родину, цього разу виступав його молодший син.

За роки, що Волинська єпархія проводить “Волинський благовіст”, він об’єднав навколо себе тисячі людей. Запрошень у зал, де проходив гала-концерт, не вистачало і цього разу. Віруюча волинська громада має добру душу, богобоязнена. До ікони “Всецариця”, яку для храму Всіх святих землі Волинської намалювали у свій час на Афоні, люди утворили чергу, яка тривала майже годину. Святий образ привезли із храму на фестиваль духовної пісні, бо він особливо шанований у віруючих людей. Перед ним не раз вже звершувалося чудо зцілення. Але найбільше чудо нашого часу – це віруючі волинські люди, які підтримують тих, кому важче. І найбільше ми всі хочемо миру для України, але не довелося більше збирати пожертви для дітей, які втратили рідних людей… Тому присутні на фестивалі так активно взяли участь у флеш-мобі, утворивши на Театральному майдані слово МИР.

Наталія МАЛІМОН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 985

 
 
 
Перейти до панелі інструментів