У неділю Торжества Православ’я у храмах Волинської єпархії було зачитане Великопісне послання митрополита Волинського і Луцького Ніфонта боголюбивим пастирям, чесному монашеству та всім вірним чадам Волинської єпархії Української Православної Церкви

CZlSy-Nts4sУ першу неділю Великого посту, в день Торжества Православ’я, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. у храмах Волинської єпархії під час недільної Божественної Літургії  було зачитане Великопісне послання митрополита Волинського і Луцького Ніфонта до священнослужителів, монахів,  і вірних Волинської єпархії Української Православної Церкви. У Свято-Покровському кафедральному храмі Луцьку це послання зачитав голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

У посланні зазначено, що Великий піст є часом очищення та оновлення наших безсмертних душ, і дуже  хочеться вірити, що Великий піст 2015 року стане тим часом, протягом якого боголюбиві українці спробують простити та зрозуміти один одного і знову віднайдуть втрачений мир, який так цінували раніше на нашій рідній землі. Отож митрополит Волинський і Луцький Ніфонт закликав віруючих Волинської єпархії під час посту посилити свою молитву за мир в Україні, і водночас усіма силами підтримувати тих, хто, не шкодуючи себе, відстоює право наших людей на мирне життя.

«Радує, що у цей складний час волинське духовенство надихає паству на таку жертовність, адже на наших парафіях вже багато разів організовувався збір коштів та продуктів. Пожертви передавали волонтерським організаціям, які доправляють усе зібране військовослужбовцям у зону АТО. Ряд священнослужителів єпархії й самі, із нашого благословення, відвідували українських воїнів на сході України, надаючи їм посильну духовну та матеріальну підтримку. Найбільше радує, що часто з таких поїздок священики поверталися із волинськими військовослужбовцями, котрих силами Церкви вдавалося визволити із полону. Пастирська опіка українського війська полягала і у благословенні воїнів перед їхнім відрядженням у зону АТО, і в підтримці Луцького гарнізонного військового госпіталю, де лікуються поранені та хворі військовослужбовці.

Ми не можемо залишатися й осторонь співвітчизників, котрі стали вимушеними переселенцями із територій, охоплених війною. В єпархії проводиться соціальна підтримка таких людей. Закликаю і надалі усіх з особливою любов’ю та турботою ставитися до них.

На жаль, чимало волинян уже полягло на сході Україні. Неодноразово нашим священикам доводилося відспівувати своїх парафіян, і дуже добре, що місцеве духовенство опікується родинами,  в які прийшло таке горе.

Дуже шкода, що цю щиру роботу наших священнослужителів та парафіян сьогодні заперечують  сили, які хочуть просто використати слушний момент і виставити Українську Православну Церкву у неправдивому світлі. Однак на це не треба зважати – хай Господь усе розсудить Сам, а ми й надалі повинні виконувати свій християнський обов’язок перед ближнім та Батьківщиною. Зрештою Великий піст і спонукає нас навчитися любити та прощати, смирятися і терпіти. Не може бути серед християн ворожнечі чи заздрості, адже усі ми – діти Божі. Тому апостол Павло й говорить: «Якщо можливо і залежить від вас, перебувайте в мирі з усіма людьми»», – йдеться у Великопісному посланні владики Ніфонта.

Митрополит також побажав  усім із якнайбільшою користю використати час Великого посту, який Церква вважає особливо сприятливим для духовного зростання.

«Возсия весна постная, цвет покаяния, – каже Свята Церква, – очистим убо себя, братия, от всякия скверны». Без такого очищення, без принесення Богу у дар нашої щирої молитви та без вдячності Творцю за усі Його благодіяння, ніхто не зможе добитися успіхів у духовному вдосконаленні та наблизитися до спасіння своєї безсмертної душі.

Швидко промайнуть ці благословенні тижні Великого посту і ми «сподобимся вси видети всечестную страсть Христа Бога, и святую Пасху, духовно радующеся». Як це важливо – не просто перегорнути черговий день календаря, пов’язаний для нас зі всезагальною радістю, смачними наїдками та гостинами, а духовно пережити день Світлого Христового Воскресіння! Як важливо – у вічно живих пасхальних словах «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» не просто почути святкове вітання, а відчути радість перемоги Життя над смертю! Духовно воскреснути із Самим Спасителем – ось як кожен з нас має зустріти Пасху Христову! Але досягнути це зможе тільки той, хто, за словами апостола, «співрозп’явся Христові» (Гал. 2, 19), хто «плоть свою розп’яв з пристрастями й похотями» (Гал. 5, 24).

Шлях до істинної свободи у Христі, до нашої Небесної Батьківщини лежить тільки через перемогу над самим собою, і саме таку перемогу кожному із нас належать отримати за підсумками Великого посту. Хай же Милостивий Господь, дорога наша волинська паство, допоможе усім нам гідно та корисно для душі пройти цей сорокаденний шлях, усім серцем прийняти у своє серце біль Страстей Господніх, а далі – з великою духовною радістю зустріти Світле Воскресіння Христове»», – підкреслив аріхпастир.

Переглядів: 298

 
 
 
Перейти до панелі інструментів