Як у селі Угринів Горохівського району захоплювали храм Української Православної Церкви + ВІДЕОХРОНІКА ПОДІЙ

Люди втрачали свідомість, а їхні ж односельчани, прихильники упцкп, на це не зважали…

Людині, котра, як кажуть, має у серці Бога, важко дивитися це відео: безпристрасна камера фіксує усі моменти навіть не церковного протистояння, а протистояння мешканців одного села. Ще кілька днів усі ці люди спільно молилися Господу у своєму храмі, в якому і дітей хрестили, і самих їх вінчали, з якого стількох угринівців і в останню земну дорогу провели. Настоятель протоієрей Ростислав Сапожник прослужив на цій парафії цілих 16 років. До нього в Угринові часто мінялися священики, бо у громаді завжди є певна групка, котрій ніякий батюшка не догодить. Часто це ніяк не пов’язано з духовністю та кваліфікацією, якщо можна так сказати, священика, а швидше з людськими амбіціями. Найдовший час, який тут прослужив один з попередників отця Ростислава, це шість років. І те, що він на парафії уже 16, таки свідчить про його авторитет у громади.

Власне і нині вчорашні парафіяни УПЦ, які нині вирішили податися в упцкп, просять свого священика, аби і він… ішов за ними. Протистоянню угринівської громади передував так званий референдум місцевого значення, коли в бюлетні стояло питання типу: або ви за церкву українську, або за “московську”. Та навіть не зважаючи на таку постановку питання і на шалений тиск депутата обласної ради Андрія Турака, керівника місцевого сільгосппідприємства, за упцкп поставили “галочки” тільки 330 чоловік. 114 залишилися вірними УПЦ, навіть якщо про неї написали, що “московська”. Бо той, кому дано розум, може розмірковувати і робити висновки. Але не враховують наші супротивники, каже отець Ростислав, ще 70 чоловік, які не проголосували за УПЦ, але й не проголосували за упцкп! І вони не пішли за упцкп. То ж маємо 184 чоловіки, які також є громадою. І цю громаду просто викинули з її храму…

10 вересня в угринівському храмі поміняли замки. Є відео, на кому кілька чоловіків при активній участі депутата Андрія Турака ці замки і міняють. 14 вересня рано-вранці парафіяни Українеської Православної Церкви зі своїм настоятелем отцем Ростиславом прийшли на церковне подвір’я, аби помолитися Богу. На порозі закритого храму священики відслужили молебень. До речі в Угринові служба Божа звершується українською мовою, з часів Майдану у неділю в храмі звершувалася окрема молитва за загиблих героїв Небесної сотні, інших майданівців, та воїнів, які загинули у зоні АТО. А також молилися за здоров’я земляків, бо з Угринова у зоні АТО є не тільки чоловіки, а є і дівчата-медсестри.

Після молебню мала ще служитися панахида. Парафіяни прийшли, як годиться, з хлібом. До церкви потягнулися і прихильники упцкп. На відео видно, що це далеко не численна група, очевидці кажуть, що були лише люди, які працюють на підприємстві Андрія Турака, пенсіонерів там не було. Один зі священиків упцкп звернувся посерд молитви до секретаря Волинської єпархії УПЦ протоієрея Миколая Бондарука: дайте і нам помолитися. На що отець Миколай відповів, що на церковному подвір’ї, де вони і стоять, достатньо усім місця. Проте розкольники почали тут же напирати на парафіян УПЦ. На відео видно, як стояли на колінах прості сільські жінки, які не зрадили своїй Церкві і своїй вірі, як зі сльозами вони молилися…  “Нам не дали й домолитися, – каже отець Ростислав, – почали напирати на людей все сильніше і сильніше”. Його самого так притиснули до церковних дверей, не давали дихнути, що люди його просто звідти витягнули. На відео видно, як витягують з роз’яреного натовпу, що наче Бога забув і страх Божий, ще одну парафіянку отця Ростислава. Жінці було дуже погано, її в обличчя били, і чинив це один з односельців… Ще одну парафіянку також односельчанин, який вже в упцкп, бив у груди, їй стало погано, її також витягнули. І якщо ця жінка молодша, відійшла швидше, то старшій жінці викликали швидку, їй робили ін’єкції, надавали спеціалізовану допомогу. Батюшка провідував її увечері, то, каже. Жінка ще почувалась дуже погано фізично, не могла відійти і від шоку.

Тоді, коли їхні ж односельчани, і ще вчора – парафіяни одного храму, втрачали свідомість від побоїв, прихильники упцкп… спокійно собі молилися. Чи угодна Господу ТАКА молитва?..

Цього дня вранці, аби не допустити протистояння, отець Ростислав викликав міліцію. Проте її не було. “Я отримав відповідь, що замки на нашій церкві зрізали “невідомі” особи, хоча відео наглядно свідчить, хто ці особи. Але з такої реакції зрозумів, що нашою справедливою скаргою не збираються займатися”, – каже отець Ростислав.

Події відбуваються 14 вересня 2014 року у неділю.

 

А це було раніше, 10 вересня.

Наталія МАЛІМОН

 

Переглядів: 1302

 
 
 
Перейти до панелі інструментів