У Лобачівці під приводом «переводу до ПЦУ» Київський патріархат захопив храм громади УПЦ

3 березня 2019 року прихильники переходу до ПЦУ захопили Свято-Троїцький храм УПЦ у селі Лобачівка Берестечківського благочиння Волинської єпархії УПЦ. На місці перебував благочинний протоієрей Дмитро Петрущак, який переповів події того дня.

Зі слів отця Дмитра, він зранку відслужив службу для своєї громади та вирушив у Лобачівку, оскільки знав, що у громаді намагаються здійснити розкол, щоб захопити місцевий храм. Разом з ним вірян УПЦ та їхнього настоятеля протоієрея Михайла Яворського підтримали ще кілька священнослужителів. Благочинний пояснив, що після Літургії отець Михайло служив ще акафіст, потім замовлену на першу годину панахиду, тобто громада цього дня надовго затрималась у храмі.

Коли до храму підійшли прихильники нової церковної структури, а також місцеві представники Київського патріархату, благочинний порадив настоятелю спокійно закривати храм після служби та виходити до них. Однак отець Михайло, навпаки, запросив людей усередину. Зі слів благочинного протоієрея, повідомлення у ЗМІ про те, що нібито священики з прихожанами закрились у храмі, не відповідають дійсності. Насправді, на превеликий жаль, у храмі цього дня дійсно тривала шарпанина, бо активісти хотіли потрапити у вівтар.

Щодо законних підстав зміни юрисдикції громади УПЦ, то,  як на разі відомо благочинному, насправді у Лобачівці перехід до ПЦУ активно підтримують 160 чоловік, тоді як з настоятелем залишаються не «два десятки», а 120 жителів. Двох третин голосів, потрібних для переведення, тут немає. Також священнослужитель зазначив, що адекватно порахувати, скільки вірян УПЦ та прихильників ПЦУ перебувало у храмі, неможливо, того що присутніх було чимало.

Нагадаємо, протокол про «перехід до ПЦУ» громади села Лобачівка завірили печаткою місцевої сільської ради.

Переглядів: 1386

 
 
 
Перейти до панелі інструментів