Парафії Волинської єпархії відзначають день пам’яті Архістратига Михаїла

Архістратиг Михаїл є особливим для багатьох громад Волинської єпархії УПЦ, оскільки 21 листопада чимало парафій відзначають цього дня престольне свято. Більшість з цих храмів збудовані століття тому. Факт того, що вони освячені на честь Архістратига Небесного Воїнства, свдчить про велику любов та шану до Архангела Михаїла, яка закладена у віруючі серця багато поколінь тому. 

Так, 21 листопада відзначили престольне свято віруючі люди міста Рожище. Про це повідомляє сайт благочиння. З благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла святкове богослужіння очолив благочинний Рожищенської округи та настоятель храму протоієрей Петро Іваничко, якому співслужили священики округи. Богослужіння супроводжувалося співом двох місцевих хорів: любительського та професійного. Після співу молитви “Отче наш” проповідь виголосив настоятель храму села Озденіж ієромонах Кирил (Видрич), який розповів про значимість Небесних сил безплотних у житті людини. 

По завершенню Богослужіння відбувся хресний хід навколо храму. У своєму вітальному слові протоієрей Петро Іваничко зауважив, що цей день є ювілейним в історії храму, адже виповнилося 75 років з дня першої Божественної літургії. 

Із вітальним словом до присутніх звернулися і можновладці. Зокрема голова Рожищенської райдержадміністрації Гайворонська Інна Михайлівна,  голова районної ради Музика Андрій Євгенович та мер міста Рожище Поліщук В’ячеслав Анатолійович. Посадовці  привітали духовенство та вірян з престольним святом, побажавши присутнім всіх благ.

 

Крім того, цього святкового дня, престольне свято свого древнього храму відзначили парафіяни села Грудки Камінь-Каширського благочиння. Про це повідомляє сайт Камінь-Каширської округи. Урочисте соборне богослужіння очолив благочинний Камінь-Каширського благочиння протоієрей Стефан Михалюк, якому співслужили запрошені місцевим настоятелем протоієреєм Анатолієм Литвином священнослужителі.

 Село Грудки колись називалось Ольбле-Руське. Поселення має дуже древню історію. На початку 16 століття воно належало князям Сангушкам і називалось Ільбле. Місцевисть була оточена густим лісом, де водились дикі кабани, кози, лисиці та ведмеді.

Древня назва села Ольбле-Руське походить від того, що воно тривалий час перебувало у власності поміщиків – поляків.

 У XVIII ст. село певний період належало католицькому Домініканському кляштору м. Каменя-Каширського, духовенству котрого селяни відробляли панщину. А на початку XX ст. село опинилось у власності казни, хоча деяка частина земель і сінокосів так і лишилась у власності костела.

В селі є храм на честь Святого Архістратига Михаїла, побудований в 1771 році на кошти прихожан. Дерев’яний, з дзвіницею в стороні. В 1870 році дзвіниця була покрита металом і пофарбована. Храм стоїть в центрі села. Він має хрестообразну форму з трьома куполами. Будвля зведена на старому кладовищі, де за переданям до 1771 року стояв старий невеликий храм. У 1862 році храм був піднятий на кам’яний фундамент. Мав 5 дзвонів. Іконостас церкви був куплений в селі Доротище. Дарохранительниця з накладного срібла, дарована у 1891 році Міністерством внутрішніх справ разом з срібнозолоченими Євхаристійними сосудами, зникли після закритя церкви.

В 1961 році храм був закритий комуністичною владою. Майже 30 років в ньому не звершувалось богослужінь.

В 1989 році знову відбулося відкриття храму, яке звершив нині спочилий протоієрей Феодосій Крестецький.

Першим настоятелем відновленого храму став покійний протоієрей Петро Черевко.

Також храмове свято відзначили у селі Хотешів Михнівського благочиння. Божественну літургію очолив благочинний округи протоієрей Володимир Новосад. Благочинному співслужили настоятель храму та запрошені священики з Волинської та інших єпархій УПЦ. 

Переглядів: 428

 
 
 
Перейти до панелі інструментів