У Луцьку помолились за упокій душі спочилого рік тому почесного ректора ВДС протоієрея Петра Влодека

6 жовтня 2018 року в храмі святих рівноапостольних Мефодія та Кирила при Волинській духовній семінарії була відслужена Божественна літургія з панахидою за упокій душі спочилого рік тому почесного ректора Волинської духовної семінарії – протоієрея Петра Влодека. Про це повідомляє сайт ВДС.

З благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, Богослужіння очолив секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук. Йому співслужили ректор духовної школи архімандрит Євменій (Михалевський), а також викладачі закладу в священному сані.

У своїй проповіді настоятель Свято-Успенського храму села Баїв протоієрей Василій Левковець зазначив:

«Які тільки випробування прийшлось перетерпіти за земного життя отцю Петру Влодеку! Я був свідком, коли забирали наш Свято-Троїцький кафедральний собор у Луцьку: ніхто не розумів, що твориться. А отець Петро у цей час стояв перед дверима храму і щиро молився до Бога, читав акафісти, хоч навкруги панували злоба і ненависть.

За життя отця Петра, йому довелось відновлювати Київську духовну семінарію і академію та стати на чолі Волинської духовної семінарії. Йому треба було знайти приміщення і належні умови для семінаристів. На кожному кроці йому доводилося викладатись на повну і залишатись при цьому люблячим батьком і чоловіком для своєї сім’ї. Саме тому він показав живий приклад любові до Бога і до людей».

Протоієрей Миколай Бондарук наголосив, що спочилий отець Петро Влодек завжди йшов вузькою стежкою, показуючи оточуючим добрий приклад для наслідування: «Він як добрий пастир завжди йшов попереду, а овечки, тобто його прихожани, за ним завжди бігли, просячи молитов, порад і духовних настанов».

Протоієрей Петро Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї вчителя села Оженин Острозького повіту Волинського воєводства. Ще у дитинстві він вирішив стати священиком.

З 1944 по 1945 роки воював як солдат радянського війська і був очевидцем історичної зустрічі на Ельбі. Війну завершив під стінами рейхстагу у травні 1945 року, з численними нагородами – орденами та медалями.

З 1946 по 1948 роки навчався у Волинській духовній семінарії, з 1948 по 1952 здобував вищу богословську духовну освіту у Московській духовній академії, отримавши ступінь кандидата наук.

Після закінчення академії направлений викладачем у ВДС, де згодом став інспектором. З 1962 по 1964 роки був ректором семінарії. Ревно обороняв волинську семінарію від закриття радянською владою.

Опісля протоієрей Петро виконував пастирські послухи за кордоном: 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді.

Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі священик повернувся у Київ і протягом декількох років виконував обов’язки помічника керуючого справами Українського екзархату.

У 1989 році став першим ректором відновленої Київської духовної семінарії.

У 1991 році повернувся на Волинь, через рік очолив Волинську духовну семінарію, яка після захоплення її приміщень представниками УПЦ КП розміщувалася в одній кімнаті. Очолюючи духовну школу у такий критичний момент, він повністю відновив навчальний процес (з 1993-го семінарія отримала у тимчасове користування нове приміщення).

Протоієрей Петро Влодек відомий в Україні як перший упорядник Закону Божого українською мовою. У 2003-му році він видав новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, які сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.

13 грудня 2009 року ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній (Паканич) оголосив рішення Вченої Ради КДА від 10 грудня 2009 року, згідно з яким першому ректору відродженої КДС протоієрею Петру Влодеку присвоїли почесне звання доктора Honoris Causa.

У 2010 році отець Петро Влодек став Почесним громадянином Волині.

Помер 7 жовтня 2017 року в Луцьку.

Вічная пам’ять отцю ректору!

 

Переглядів: 333

 
 
 
Перейти до панелі інструментів