Православний фестиваль «Фавор»: молоді люди відтворили на сцені євангельські притчі, а також епізоди зі священної історії та життя святих

Третій день православного молодіжного фестивалю «Фавор», який, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, відбувається у Волинській єпархії, був цікавим та насиченим.

Після ранкових молитов і сніданку учасники фестивалю на чолі зі священиками взяли участь в оригінальному і цікавому квесті. Семеро священнослужителів по черзі спілкувалися із молодими людьми, які, відповідно, були поділені на сім груп. Упродовж кількох хвилин кожен зі священиків лаконічно розповідав про сутність одного з 7 Святих Таїнств Православної Церкви: Хрещення, Миропомазання, Причастя, Покаяння, Священства, Шлюбу та Єлеопомазання. Таким чином, кожна група прослухала коротку лекцію про усі Святі Таїнства церковні.

Гостем фестивалю цього дня став намісник Свято-ХрестовоздвиженськогоЧарторийського монастиря, що у селі Старий ЧорторийськМаневицькогоблагочиння, – архімандрит Володимир (Гапонюк). Отець Володимир розповів про сутність і значення в домобудівництві спасіння людства Святого Таїнства Євхаристії або Причастя.

Він нагадав, що це Таїнство буловстановлене Господом нашим ІісусомХристм під час Таємної Вечері, коли Спаситель вперше преподав апостолам Свої Чесні Тіло і Кров. Суть його полягає у тому, що в часі Божественної Літургії благодаттю і силою Святого Духа хліб і вино пресуществляються в Тіло і Кров Спасителя, приносяться у Безкровну жертву БогуОтцюі преподаються вірним. Таким чином, приймаючи під виглядом хліба і вина самі Чесні Тіло і Кров Христові, віруюча людина таємно поєднується із Ним та отримує залог життя вічного. «Хто Тіло Моє їстиме та питиме Кров Мою, той у Мені перебуватиме, і я у ньому», – ці слова Христа-Спасителя нагадав присутнім отець Володимир. Отож, Таїнство Причастя є необхідним кожному православному християнину для спасіння.

Він відповів також і на запитання присутніх. Зокрема, молодь цікавило таке питання,наскільки часто треба приступати до Причастя. Адже, якщо з одного боку, чим частіше людина приступає до Святих Христових Таїн, тим краще, а з іншого – причащатися слід достойно, підготувавшись упродовж кількох днів постом і молитвою.

«Тим, хто хоче запровадити у своєму житті практику причащатися дуже часто, варто перед тим порадитися зі священиком. Загалом, правильним буде приступати до Таїнства Причастя не частіше ніж раз у два тижні, але ні в якому разі не раз чи два на рік – в часи Великого та Різдвяного постів. Дехто думає, що до Причастя приступати варто лише у дні постів, але це у принципі неправильно», – пояснив архімандрит Володимир.

А ввечері кожен з 10 загонів представив сценку, відтворивши на сцені одну з євангельських притч. Таким чином, були інсценізовані притчі про немилосердного боржника, про званих на царську вечерю, та інші розказані Спасителем притчі. Окрім, власне притч, була відтворена і реальна євангельська історія про зцілення Спасителем 10 прокажених, з яких лише один – самарянин – повернувся і подякував. Також були інсценовані епізод зі Старого Завіту, а саме – про мудрий суд царя Соломона та історія життя святих благовірних князів Петра і Февронії. А один загін сам придумав та відтворив на сцені повчальну історію про те, що попри усі життєві негаразди, не слід втрачати надії, а також не забувати про те, що поруч із нами є ті, хто потребує ще більшого співчуття і допомоги. А герой ще однієї зі сценок – монах, що впав був у гординю, переконався, що Богові угодні не лише чернечі подвиги, а будь-яка людська діяльність і праця.

Присутні також могли почути пісні під гітару у виконанні учасників фестивалюпротоієрея Василія Іванейка та Романа Леха. Варто зауважити, що отець Василій і Роман виконали власні пісенні композиції. Зокрема, пісня отця Василія «Я напишу листа» була присвячена покаянню, а Роман Лех заспівав лірично-філософську композицію «Там, де скрізь навкруги темнота».

Насамкінець спікер фестивалю протоієрей Михаїл Анісімов ще раз нагадав присутнім про сутність і значення 7 Святих Таїнств.

Костянтин Олексюк

Переглядів: 291

 
 
 
Перейти до панелі інструментів