Священик Волинської єпархії УПЦ став настоятелем православної парафії у Португалії

Український православний священик Тарасій Ладецький, випускник Волинської духовної семінарії, очолив новостворену парафію УПЦ у португальському місті Брага.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та за погодженням з єпископом Корсунським Нестором для цієї православної громади розпочалися регулярні богослужіння. Як повідомляється на сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, 12 листопада 2017 року відбулась перша Божественна літургія, яку очолив голова відділу протоієрей Миколай Данилевич – у співслужінні з протоієреєм Тарасієм.

За Літургією співали віряни під керівництвом співробітника ВЗЦЗ УПЦ Віталія Горзова. У цьому португальському місті проживає чимало українців з усіх регіонів держави. Богослужіння велось українською та церковно-слов’янською мовами, проповідь на тему євангельського читання виголосив протоієрей Тарасій Ладецький.

Після служби Божої протоієрей Миколай Данилевич звернувся до присутніх та представив їм їхнього священика. «Православна парафія – це сім’я у Христі, де люди під керівництвом священнослужителя живуть духовним життям, сповідаються, причащаються, і якщо саме духовність та церковність лежатимуть в основі такої громади, то сила Святого Духа буде перебувати з нею, буде укріпляти, примножувати, покривати людські слабкості та згладжувати людські непорозуміння», – наголосив протоієрей.

Попри важливість збереження рідної української мови і культури, необхідність в чому особливо відчувається закордоном, православна община – на думку отця Миколая – не повинна перетворюватися на клуб за політичними, культурними чи національними інтересами. Парафія, що створюється, не повинна бути закритою лише в рамках української мови та культури. Навпаки, маючи в основі переважну більшість українців, община повинна бути відкритою як до православних інших національностей, так і до тих людей, які ще не пізнали Христа, які ще шукають свій шлях до Бога. Саме такий підхід дасть віруючим відчути соборність Церкви, яку ми сповідуємо кожного дня, читаючи «Символ віри», – зазначив священик.

«Господь Ісус Христос сказав: «Де двоє чи троє зібрані в ім‘я Моє, там Я посеред них» (Мф. 18:20). А тому нехай Господь перебуває з вами, освячує вас, удосконалює вас та об‘єднує вас», – побажав отець Миколай.

Богослужіння новоутвореної парафії відбуваються щонеділі у приміщенні каплиці на честь святого архистратига Михаїла за адресою: Rua Cardoso Avelino 3, 4700-023 Braga, Capela de São Miguel-o-Anjo.

ВЗЦЗ УПЦ і надалі створює українські православні парафії у місцях компактного проживання наших співвітчизників в різних країнах світу.

 

Переглядів: 991

 
 
 
Перейти до панелі інструментів