Депутат Луцької міської ради закликав до захоплення Кафедрального собору Всіх святих землі Волинської

25 жовтня 2017 року під час пленарного засідання Луцької міської ради депутат Павло Данильчук («Народний контроль») закликав до силового захоплення Кафедрального собору Всіх святих землі Волинської, який вже тривалий час будується коштами Волинської єпархії УПЦ, благодійників та за пожертви прихожан.

Зі слів депутата, для захоплення «треба вийти на мітинг», і до цього «готовий він та представники ВО «Свобода», котрі у такий спосіб «боротимуться за українську церкву».

Голова Прес-служби Волинської єпархії протоієрей Олег Точинський прокоментував протизаконну пропозицію депутата Луцької міської ради Павла Данильчука «вийти на мітинг і відібрати кафедральний собор Всіх святих землі Волинської» у громади УПЦ.

Як констатував священик, оцінювати цю заяву повинні правоохоронці, адже вони більш точно визначать, як реагувати на факти порушення прав людини та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Протоієрей надав відповідні коментарі для видання «Конкурент» та «Першого каналу соціальних новин».

«Наша позиція з цього приводу дуже проста. Незрозуміло, якою статтею Конституції України керується депутат Луцької міської ради, висловлюючи подібні твердження. Якщо ми живемо у правовій державі і діємо винятково у правовому полі, тоді на подібну заяву чиновника повинні реагувати відповідні органи, – зазначив священнослужитель. – Особисто я зі складністю уявляю, щоб у будь-якій з відомих нам європейських держав депутат певної політичної орієнтації міг говорити подібні речі. Сподіваємось, що комісія Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту дасть належну оцінку заяві пана Данильчука, аби попередити подібні ситуації заздалегідь».

Тим більше, йдеться у коментарі представника Волинської єпархії УПЦ, таке є неприпустимим, адже Україна є світською державою, де права усіх віросповідань чітко прописані у Конституції та є абсолютно однаковими. Тому подібні заклики ніяк не прикрашають діяльності чиновника, а навпаки – ставлять перед ним чимало запитань. Наприклад, чи є законними, на його думку, провокації міжконфесійної ворожнечі та захоплення чужого майна?

 

Переглядів: 1340

 
 
 
Перейти до панелі інструментів