Громада УПЦ в Угринові подала до суду позов про визнання права власності на церковний будинок

Господарський суд Волинської області прийняв до розгляду позов Свято-Хресто-Воздвиженської громади УПЦ у селі Угринів Горохівського району до Угринівської сільської ради та місцевої релігійної громади Воздвиження Хреста Господнього УПЦ КП про визнання права власності на церковний будинок, який був зведений зусиллями прихожан Української Православної Церкви.

11 липня 2017 року суд провів перше засідання за позовом та поки що відклав розгляд справи.

Як повідомили прихожани громади УПЦ в Угринові, котрі були присутні на засіданні, голова Угринівської сільської ради Віталій Шпиль у суді звинуватив вірян у тому, що вони нібито здійснили самозахоплення землі, відведеної під будівництво церковної хати рішенням виконкому Угринівської сільської ради 12 березня 1992 року.

При цьому будинок всі ці роки перебував у постійному використанні священиками громади УПЦ, з відповідним оформленням платежів за комунальні послуги і податку на землю, що збирався у сільській раді.

Нагадаємо, громада УПЦ КП була організована в Угринові вже після захоплення храму УПЦ, восени 2014 року. Влітку 2015 року Київський патріархат за допомогою місцевої влади приватизував будинок, у котрому залишився проживати священик Української Православної Церкви, та через суд виселив його та його дружину. Зупинити виконавче провадження по цій справі Господарський суд не може, оскільки це не входить до його повноважень. При цьому діти залишаються проживати за цією адресою.

Окрім захопленого Хресто-Воздвиженського храму, у селі є ще одна, нещодавно збудована коштами вірян церква. Її також не віддають у користування громаді УПЦ. На території основної культової споруди в Угринові є ще одна церковна хата, придатна для проживання, але Київський патріархат її не використовує.

У відповідності до тексту одного з численних судових рішень по цій справі, судом визнано, що спірне майно будувала громада УПЦ, зареєстрована у селі ще у 1991 році.

 

Переглядів: 288

 
 
 
Перейти до панелі інструментів