Відбувся 23-й Різдвяний благодійний концерт

26 січня, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, відбувся 23-й Різдвяний благодійний концерт. Це духовно-мистецьке дійство Волинська єпархія проводить щороку з метою збору коштів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Отож, і цього року православні віруючі зібралися у залах луцького Палацу культури та Волинського облмуздрамтеатру ім. Тараса Шевченка, щоб піснеспівами прославити новонародженого Богомладенця Христа та внести посильну пожертву на допомогу дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, а також тим дітям, чиї батьки загинули у зоні АТО, захищаючи незалежність і соборність України.

Дійство розпочав хор студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра, у виконанні якого пролунав тропар свята Різдва Христового.

Початок концерту благословив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. «Милосердя, як говорив святитель Іоанн Златоуст, це – цариця усіх чеснот. Те, що Христос-Спаситель, Різдво Якого ми цими днями святкуємо, прийшов на землю, є виявом Божої любові до нас і виявом Божого милосердя. І нині ми ділимося з іншими цією радістю і проявляємо милосердя до тих, хто цього особливо потребує», – сказав владика.

Зі словами вітань до присутніх звернувся також голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. «Щиро дякую вам, дорогий владико, вам, дорогі волиняни, за те, що знову ви зібралися тут, щоби провести цей 23-й вже благодійний концерт. І ми будемо і далі його проводити у наступні роки, робитимемо справи милосердя», – підкреслив губернатор.

Першими на сцені виступили наймолодші учасники – молодша група дітей недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі міста Луцька представила невеличку хореографічну композицію.

Щедрівкою «А у Єрусалимі» розпочав свій виступ улюблений православними лучанами молодіжний хор Свято-Пантелеімонівського храму Луцька «Уміленіє» під керівництвом Юлії Масленнікової. Цей хоровий колектив також віртуозно проспівав надзвичайно мелодійну колядку «Пречистая Діва».

«Сім нот» – саме так називається колектив сімох дівчаток, які є дочками священиків Волинської єпархії. Вони також виступили на благодійному концерті, потішивши присутніх мелодійними різдвяними і новорічними пісенними композиціями.

Кілька колядок виконав хор хлопчиків «Волинські соколята».

Особливістю цьогорічного концерту були і виступи вихованців недільних шкіл парафій Волинської єпархії – Свято-Покровського храму селища Цумань Ківерцівського благочиння під керівництвом Тетяни Кулакевич, Свято-Стрітенського храму села Залісоче Ківерцівського благочиння під керівництвом настоятеля священика Павла Шматюка, а також Свято-Воскресенського храму селища Маневичі під керівництвом Світлани Артемук. Юні віряни чудовими голосами співали колядки і щедрівки, а учні недільної школи Свято-Стрітенського храму села Залісоче Ківерцівського благочиння показали невеличке різдвяне театралізоване казкове дійство «Теремок».

Православні волиняни надзвичайно люблять спів хору студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра, і цей колектив, звісно взяв участь у дійстві. Під керівництвом отця Петра майбутні душпастирі заспівали кілька колядок, зокрема, мелодійну «Заспіваймо, християни!».

Жодне духовно-мистецьке дійство у Луцьку не обходиться без виступу молодіжно-юнацького хору «Покров» під керівництвом Ірини Гайдучик. Цей колектив, створений при недільній школі Свято-Покровського кафедрального храму Луцька, виступав«у два етапи» – спочатку заколядували наймолодші учасники, а потім вже різдвяні піснеспіви виконали юнаки та дівчата.

Колядували і присутні у залі. Згідно традиції, вони усі разом проспівали найвідоміші і найулюбленіші українські колядки «Добрий вечір тобі» та «Нова радість стала».

Варто зауважити, що сам концерт мав свою драматичну сюжетну лінію. Авторами сценарію дійства стали архімандрит Аліпій (Сапіга), студент ІІІ курсу ВДС Андрій Броновицький та студентка СНУ ім. Лесі Українки Анна Даукуліс. Згідно цього сюжету, маленький хлопчик Андрійко, який спочатку поводить себе егоїстично і не хоче йти із батьками та сестричкою до сиротинця, який вони на різдвяні свята відвідують із подарунками, залишається сам удома. І потім, вже з однокласницею Софійкою, він починає шукати тата і маму, опиняючись таким чином у сиротинці. Там директор розповідає дітям зворушливу історію про те, як колись, саме на Різдво, здійснилася мрія вихованця цього закладу – 5-річного Марка. І тут присутні мали можливість побачити зворушливу виставу «Знайди своє Різдво», сценарій якої уклали викладачі недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі – студент IV курсу ВДС Андрій Савельєв та Наталія Орлова.

Герой вистави Марко виховується у сиротинці, але усією душею прагне мати люблячих тата і маму. Знайшовши одного разу загублену якоюсь дівчиною фотографію, малюк починає називати цю молоду жінку мамою.

З нього насміхаються, втім він усім каже, що молитиметься до Бога, аби ця мама прийшла по нього. І ось, у відповідь на щиру дитячу молитву, до директора сиротинця приходить молода жінка, яка хоче всиновити дитину. На пропозицію обрати когось, вона відповідає, що батьки дітей не обирають, і директор тоді просто приводить їй того самого хлопчика, який знайшов загублену цією ж жінкою фотокартку.

Після усього почутого й пережитого Андрійко змінюється, дарує для дітей сиротинця найулюбленішу іграшку та висловлює бажання, щоб усі діти-сироти знайшли люблячих тата і маму.

Завершив концертну програму виступ ансамблю народної музики «Волиняни».

Насамкінець до присутніх зі словами подяки за чудове духовно-мистецьке дійство та за проявлене на ділі милосердя звернувся єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Владика також уділив усім своє архіпастирське благословення.

Клірик Свято-Покровського храму Луцька диякон Іоанн Бортнік виголосив Многоліття, яке співали усі присутні. Завершилося дійство співом кондака Різдва Христового «Діва днесь», який також співали усі учасники концерту та глядачі.

В ході проведеного в двох залах концерту було зібрано 110 тисяч гривень. Кошти також збираються у храмах Волинської єпархії та надходять від окремих благодійників.

Костянтин Олексюк

Фото: Юрій Срібний

Переглядів: 399

 
 
 
Перейти до панелі інструментів