Свято різдвяних піснеспівів-колядок у Почаєві

e9d79aaf98b8e3623a61beca9a2d0f37

От і прийшло свято Різдва Христова. Прийшов на землю Христос, щоб звільнити  рід людський від первородного гріха, щоб привести нас до покаяння, а через нього до cпасіння, до вічного  життя у Царстві Небесному.

В нашому народі з давніх часів  склалася традиція в ці світлі, радісні дні славити народження  Спасителя святковими піснеспівами  – колядками, як їх іноді ще називають, «богослов’ям в музиці та словах». Починаючи з вечора 6 січня і на протязі всіх різдвяних святок ходять колядники з «віфлеємською зіркою»  славлячи народження  Божественного Младенця і бажаючи всім щастя та здоров’я, миру та радості.

9 січня цього року в Свято-Успенській Почаївській Лаврі було надзвичайно багатолюдно. В святково прибраному Свято-Преображенському соборі не було  де впасти яблуку. Адже в цей день сім пісенних колективів з усієї України з’їхалися сюди, щоб прийняти участь в традиційному щорічному фестивалі Різдвяних  колядок, які відбуваються на Святій Горі багато років поспіль. Так у співі колядок прийняли участь хори з Мелітополя (Запорізька область), з Києва, Тернополя, Луцька (хор “Волинські дзвони” (регент- Марія Федосюк-Вислоцька)), Кременця, Радивилова та Почаєва. Також прозвучали піснеспіви у виконанні верхнього лаврського і братських хорів. І з кожним роком збільшується кількість паломників, приїжджаючих в Лавру в ці святкові дні для того, щоб послухати учасників коляди і разом з ними прославити Різдво Господа нашого Іісуса  Христа.

В цьому році  на вечір колядок приїхали митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та єпископ Шумський Серафім, ректор нашої духовної школи, які разом з намісником Лаври митрополитом Почаївським Володимиром відслужили велику вечірню.

Після читання Євангелія на великій вечірні до присутніх зі словом проповіді звернувся митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

Після промови на протязі кількох  годин продовжувалося різдвяне пісенне свято. Кожен з церковних хорів колядував по черзі, а декілька колядок співали всі присутні.

Під час співу колядок дітям роздавали солодкі подарунки.

Після закінчення співу останньої колядки зі словом до пастви звернувся намісник Почаївської обителі митрополит Володимир. Він подякував всім хоровим колективам та усім, хто прийшов та приїхав розділити цю радість у стінах нашого монастиря. Побажав всім миру, здоров’я, наснаги та невичерпної радості Різдва.

 За словами прибувших паломників, колядки створюють особливо святкову атмосферу. Її відчувають всі, хто приїхав в ці дні до Лаври. Паломники були впевнені, що цей особливий настрій ще довго зберігатиметься в душі кожного з них.

Свято-Успенська Почаївська Лавра

Переглядів: 138

 
 
 
Перейти до панелі інструментів