Єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл очолив Всенічну у храмі Святих первоверховних апостолів Петра і Павла міста Луцька + ОНОВЛЕНО ФОТО

9 січня Православна Церква відзначає пам’ять святого первомученика архідиякона Стефана – першого християнина, який, після зішестя Святого Духа на апостолів, постраждав за віру Христову.

Напередодні ввечері Всенічну у храмі Святих первоверховних апостолів Петра і Павла міста Луцька очолив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл. Йому співслужили настоятель парафії протоієрей Богдан Линник, помічники владики архімандрит Афанасій та ієромонах Паїсій, клірик храму священик Віктор Мартинюк, протодиякон Ростислав Петров та диякон Михаїл Абрамчук.
Владика звернувся до вірних з архіпастирським словом проповіді, у якій розповів яким чином віруюча людина повинна йти тою дорогою спасіння, яка відкрилася після пришестя у світ Христа-Спасителя.

«Рождество Твое Христе Боже наш возсия мирови всет разума», – чуємо ми у тропарі свята. Це той розум який веде до спасіння, із пришестям у світ Спасителя ця дорога до спасіння відкрилася кожному. Але, щоб йти нею необхідним є, у першу чергу, покаяння. Таким чином, людина бачитиме, із кожним разом краще, свої гріхи і буде очищатися. І кожен із нас повинен усе життя очищатися від скверни, бо на Небесах нема нічого нечистого. Як приклад, ми можемо бачити святих угодників Божих. Отож, молитвами святого первомученика і архідиякона Стефана. Господь нехай укріпляє нас на шляху спасіння», – сказав владика.

Він також привітав вірних із Різдвом Христовим та днем пам’яті святого первомученика і архідиякона Стефана, та закликав на них Боже благословення.

Довідка

Святий первомученик і архідиякон Стефан був одним із 7 дияконів, рукоположених апостолами під час їх служіння у Єрусалимі по зішестю на них Святого Духа. Він був красномовним проповідником того, що Ісус є обіцяний пророками Месія. Будучі приведеним на суд до Синедріону, виголосив промову, присвячену усій історії ізраїльського народу в часи Старого Завіту. У цей момент, будучи сповненим Духа Святого, він побачив Небеса і Божу славу, та Господа Ісуса Христа, що стоїть праворуч Бога Отця. Члени ж Синедріону, сповнені люті, відвели Степана за місто та побили камінням.

Переглядів: 33

 
 
 
Перейти до панелі інструментів