Бійці спецпідрозділу «Світязь» відправилися у зону АТО – захисників України вже супроводжує їх духовний наставник протоієрей Олександр Мазурак

29 листопада близько двадцяти бійців спецпідрозділу «Світязь» відправилися  у зону АТО на чергову ротацію. Провести бійців прийшли їх рідні, близькі та друзі.

У зону АТО із бійцями, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, вирушив ї їх духівник – голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України протоієрей Олександр Мазурак. Перед від’їздом отець Олександр відправив короткий Молебень та окропив воїнів свяченою водою.

Варто зауважити, що це – вже не перша поїздка отця Олександра у зону АТО. Зокрема, багато разів упродовж 2015 року йому  прийшлося благословляти у дорогу співробітників УМВС у Волинській області, які відправлялися у зону АТО. Більше того, цей священик й сам зі спецзагоном волинських правоохоронців двічі відправлявся у 40-денну командировку  у зону проведення АТО. Інші священнослужителі єпархії теж неодноразово брали участь у проводах до війська. Також клірики єпархії благословляли у дорогу волонтерів, які доправляли речі та продукти для потреб української армії. У більшості випадків така допомога була зібрана на волинських парафіях. Для місцевих мешканців, які відправлялися до війська, на приходах єпархії часто купували екіпіровку. У ряді парафій збирали одяг та продукти для переселенців.

Загалом, у зв’язку із трагічними подіями, що відбуваються у нашій країні, Волинська єпархія приділяє особливу увагу духовній та матеріальній підтримці українських військовослужбовців, вимушених переселенців, сімей загиблих героїв тощо. У храмах єпархії неодноразово проводився збір коштів та продуктів для потреб армії, священнослужителі звершували молитовну підтримку тих, хто відправлявся на схід України. Тільки у Святогірську лавру було передано понад 150 тон продуктів, призначених для біженців.

Протоієрей Олександр Лановий​, настоятель Свято-Успенського храму у селі Оконськ, як волонтер і капелан 22 рази побував у підрозділах українських військових  у зоні АТО. Священик   завіз бійцям тисячі тонн продуктів,  зібраних і пожертвуваних парафіянами храмів Маневицького благочиння. Возив медикаменти,  теплий одяг, запчастини до техніки – усе, чого потребували військові. Часто у такі поїздкивін брав на прохання солдатів і Володимирську  ікону Богоматері з оконського храму: молебні перед святим образом, молитва перед ним додавали військовим впевненості і віри.

Стараннями священнослужителів Волинської єпархії з полону були визволені кілька українських військовослужбовців. Так, зокрема, 4 січня 2015 року настоятель церкви села  Борочиче Горохівського районуну протоієрей Юрій Зарафутдінов визволив із Луганська військовополоненого Збройних сил України старшого сержанта 24-ї Яворівської бригади Валерія Холонівця – мешканця села Борочиче. 30 січня цього ж року настоятель церкви села Залісоче Ківерцівського району священик Павло Шматюк привіз у Луцький госпіталь учасника боїв за Донецький аеропорт Віктора Михальчука, уродженця Залісочого, якого напередодні визволила з полону група волонтерів зі Слов’янська. 4 лютого 2015 року секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук та голова Інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук доставили у Свято-Успенську Святогірську лавру та сиротинцям Донеччини понад 100 тисяч гривень, зібраних під час проведення ХХІ Різдвяного благодійного  концерту. Також священиками було проведено перемовини про визволення військовополонених волинян. 7 серпня протоієрею Валентину Марчуку було передано військовополоненого Анатолія Семенюка, мешканця села Ржищів Горохівського району. Разом із ним отець Валентин побував у керуючого справами УПЦ, а потім привіз його у Ржищів.

Переглядів: 55

 
 
 
Перейти до панелі інструментів