Димитріївська батьківська субота у луцькому храмі Всіх святих Землі Волинської

Православна Церква, молячись за живих, підносить також і молитви за померлих, спочилих у надії воскресіння православних християн, благаючи Господа щоб Він простив їм вільні і невільні провини і сподобив перебування у Царстві Небесному. Впродовж церковного року є також дні особливого поминання померлих, які також прийнято називати батьківськими суботами.

У суботу, згідно церковного Уставу, прославляються усі святі, які досягли вічного спокою у Господі, тому і поминаються усі спочилі у істинній вірі і надії на воскресіння і життя вічне. Одним із таких днів є Димитрівська поминальна субота, яка припадає на суботу перед днем пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського.

Цього року Димиріївська поминальна субота припадає на 5 листопада. Напередодні ввечері богослужіння  Вечірні і Утрені у храмі Всіх святих Землі Волинської Луцька очолив, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, настоятель протоієрей Володимир Яцишин.

Йому співслужили клірики храму. На Утрені була прочитана 17 кафізма під  якої були пом’януті  заупокійні записки, які подали віряни. Храм був переповнений віруючими людьми, які прийшли помолитись за спокій душ своїх рідних і близьких.

Особлива молитва була піднесена за спокій душ загиблих у зоні АТО українських воїнів та усіх невинно вбитих в ході драматичних подій, які відбулись у нашій Державі у 2014 році.

Історія встановлення Димитрієвської поминальної суботи пов’язана із Куликовською битвою яка відбулась у 1380 році. Після перемоги над монголо-татарським військом Мамая у кровопролитній битві князь Димитрій Донський постановив в усіх храмах підносити особливі молитви за спокій душ загиблих руських воїнів, а згодом і виникла традиція особливого  поминання усіх спочилих православних християн у суботу перед днем великомученика Димитрія Солунського – небесного покровителя князя Димитрія Донського.

Переглядів: 32

 
 
 
Перейти до панелі інструментів