Собор Всіх святих Землі Волинської: Божественну Літургію у луцькому храмі ВСЗВ звершили шість архієреїв у співслужінні більш ніж 30 священнослужителів (ОНОВЛЕНО ФОТО І ВІДЕО)

День 23 жовтня є воістину другою волинською Пасхою, адже саме цього дня Свята Православна Церква відзначає Собор всіх святих землі Волинської, а цього року це свято  припало як раз на воскресний день. В день світлого торжества урочисту Божественну Літургію у тимчасовому храмі Всіх святих землі Волинської очолили митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, вікарій Київської Митрополії митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, вікарій Київської Митрополії архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Окрасою Божественної Літургії став спів хору храму ВСЗВ «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької та хору студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра.

Архієреям співслужив сонм священнослужителів, яких було більше 30-ти, а за богослужінням молилась велика кількість вірян.  Присутніми були також і голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик та луцький міський голова Микола Романюк.

Після прочитання Євангелія зі словом архіпастирської проповіді до вірних звернувся митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. Владика наголосив на надзвичайно важливому значенні шанування святих у Православній Церкві, яка прославляє їх тому, що святі угодники Божі показали приклад того, як кожен християнин повинен провадити своє життя, щоб заслужити перебуваня у Царстві Божому. А найголовінше – святі угодники Божі є прикладами любові до Бога і ближнього.

«І вшановуючи сьогодні святих угодників Землі Волинської, ми повинні навчитися від них того, як ми повинні жити, як будувати наші стосунки з Богом, того як ми повинні трудитися, молитися для того, щоб мати щастя тут на землі, і сподобитися у Вічності Царства Небесного. І сьогодні, коли ми прославляємо святих Волинської землі, коли ми зібралися тут, у цьому храмі, присвяченому їх пам’яті, піднесімо наші молитив до них, щоби вони завжди молилися за нас перед Престолом Божим. Попросимо у них, щоби вони своїми молитвами випросили у Бога милість усім нам, щоби не проливалася кров, і на нашу землю прийшов мир і спокій, щоби ми могли на ній спокійно жити, молитися і трудитися на благо нашої Батьківщини – України , і для нашого майбутнього перебування у Царстві Божому. Нехай Милосердний Господь, святими молитвами угодників землі Волинської, благословить усіх нас», – сказав владика.

Після запричасного стиха архієреїв, священнослуителів і вірних  зі святом  привітали представники влади – голова Волинської ОДА Володимир Гунчик і луцький міський голова Микола Романюк. Воні також привітали єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла із призначенням на посаду керуючого Волинською єпархією.

Після Літургії відбувся і традиційний Хресний хід навколо храму, а після євангельських читань вірних було окроплено свяченою водою. По завершенні Хресного ходу було виголошено многоліття.

Зі словами вітань до пристуніх звернувся митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. Він подякував керуючому Волинською єпархією єпископу Волинському і Луцькому  Нафанаїлу за запрошення, а також наголосив, що святі угодники Землі Волинської є шанованими в усьому світі.

«Ми віримо, що сьогодні святі угодники Землі Волинської разом із нами, що вони підносять до Бога наші молитви. Також я хочу привітати вас, дорогий владика Нафанаїл, з призначенням керуючим Волинською єпархією. Хочу переказати вам благословення від Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, побажати Божого благословення у вашому служінні. На Волині живе багато благочестивих православних людей, про що свідчить і те, що так багато вірних зібралися нині у цьому святому храмі. Дорогі православні волиняни, я хочу побажати вам також єдності, тримайтеся навколо настоятелів ваши парафій, навколо вашого правлячого архієрея», – сказав владика Митрофан.

«У сьогоднішній день хотілося б сказати слова подяки Вископреосвященнішому митрополиту Ніфонту, трудами якого, можна сказати, існує ця наша єпархія, існує завдяки його служінню і його молитві. І прошу вас, високопресвященніші владики, моліться за мене, щоби Господь сподобив мене достойно продовжити його справи, і нести тут моє єпископське служіння. Ще раз вітаю усіх зі святом Всіх святих Землі Волинської, щоби їх предстательством, ми не тільки прославляли Бога але й втілювали це прославлення у наших храмах, і у цьому нашому кафедральному соборі на честь Всіх святих Землі Волинської, який, віримо, ми вже незабаром збудуємо», – сказав єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Владика Нафанаїл також подякував архієреям  та священнослужителям, які прибули розділити радість свята із православними вірними Волинської єпархії.

Переглядів: 659

 
 
 
Перейти до панелі інструментів