Архієрейська Божественна Літургія в день Преображення Господнього у Свято-Хрестовоздвиженськомі соборі Луцька

«Преобразился єси на горе Христе Боже», – цей святковий тропар лунає цими днями у  храмах. Православна Церква святкує торжество Преображення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, і це свято є одним з найрадісніших у церковному році. Для настоятеля, кліриків і прихожан луцького Свято-Хрестовоздвиженського собору радість великого двунадесятого свята була подвійною – Божественну Літургію в день Преображення Господнього тут, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, звершив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Владиці співслужили настоятель парафії і секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, помічники владики ієромонахи Афанасій та Паїсій,  а також протодиякон Ростислав Петров та клірик Свято-Хрестовоздвиженського собору диякон Георгій Куницький.

Після прочитання Євангелія владика Нафанаїл звернувся до вірних із архіпастирським словом проповіді.  Він розповів про богословське значення  свята Преображення Господнього, а також  про те яке значення ця подія має для кожного із  нас.

«Святитель Іоанн Златоуст каже, що під час Свого Преображення Господь наш Іісус Христос явив апостолам Своє Божество, сокрите Його Людством. І це світло, яке бачили апостоли і  є Божественні Енергії, є сам Бог,  Який Явив їм Себе у славі», – пояснив владика.

Архієрей також зауважив, що побачивши Божественне  Світло і відчувши, у особливий спосіб, присутність Бога у славі, апостоли відчули, хоч і на короткий термін, особливу радість. І цього осінення Божественним Світлом кожен християнин може, упродовж  життя, у тій чи іншій мірі сподобитися, якщо слідує за Господом і веде праведне життя. А Церква має усі благодатні засоби для того, щоби вірні мали можливість йти шляхом спасіння – Святі Таїнства, богослужіння, церковно-богослужбові обряди, піст і молитву.

«І нехай милосердний Господь благословляє нас на цьому шляху, щоб ми і у Вічності перебували Із Ним і  відчували ту радість Його присутності», -підсумував владика.

Цього дня багато вірних причастилися святих Христових Таїн, священики причащали на дві чаші.

Єпископ Нафанаїл також, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вручив студенту ІІІ курсу ВДС Назару Приймаку церковну нагороду Волинської єпархії – медаль «Волинської ікони Пресвятої Богородиці».

Після Літурігї відбулося освячення плодів, які, згідно усталеного у нашому народі благочестивого звичаю, вірні принесли цього дня до храму.

Переглядів: 42

 
 
 
Перейти до панелі інструментів