Свято Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього і день пам’яті святих мучеників Маккавеїв у Свято-Покровському кафедральному храмі: Всенічну очолив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл

14 серпня Православна Церква відзначає свято Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього і день пам’яті святих мучеників Маккавеїв. Цього дня згадується давній звичай, якій існував у Константинополі, 1 серпня виносити Чесне Древо Хреста Господнього і обносити Його вулицями міста для його освячення і униканя хвороб, які часто траплялися саме у спекотному серпні.

Згідно церквоного уставу, під час Утрені цього свята Святий Хрест урочисто виносится з олтаря, по співі Великого Славослів’я, для поклоніння вірним на середину храму.

Цього року це свято припало на воскресний день, тому напередодні ввечері у Свято-Покровському кафедральному храмі була відслужена Всенічна, яку очолив, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Йому співслужили клірики храму.

Святі сім мучеників Маккавеїв, їх мати Соломонія та вчитель старець Єлеазар є старозавітніми мучениками, які постраждали за віру в Єдиного Істинного Бога в час гонінь, які на євреїв, вірних батьківськиій вірі і Закону розпочав і ІІ столітті цар елліністичного Сирійського царства Антіох IV Епіфан. Тоді, у 167 році він звелів усім підданим поклонятися грецьким богам, що, звісно, було несприйнятним для іудеїв, що вірили в Єдиного Бога і не могли вкланятися ідолам. Цар осквернив навіть сам Єрусалимський храм, але ці утиски викликали повстання під приводом дітей священника Маттафії з роду Маккавеїв. Вони за кілька років змогли відвоювати для єврейського народу свободу, також був очищений і заново освячений Єрусалимський храм. Історія ж мучеників Маккавеїв, яка міститься у ІІ Маккавейській книзі, розповідає, що  приведені на суд до нечестивого царя члени родини  Маккавеїв були змушувані їсти ідоложертвенну їжу, але водмовилися це робити. Тоді мучитель наказав спочатку вибити старця Єлеазара, а потім жорстоко катувати сімох дітей на очах у матері Соломонії. Втім усі вони мужньо прийняли смерть за Істинного Бога, а згодом вбили ї їх матір.

Свято на  честь  мучеників Маккавеїв є дуже давнім, і вони дуже шануються Православною Церквою.

Переглядів: 37

 
 
 
Перейти до панелі інструментів