Ювілей родини відомого регента Волинської єпархії

Лучани, які постійно відвідують кафедральний Свято-Покровський храм, пам’ятають Володимира Володимировича Гнатюка у його служінні регентом  архієрейського хору. Ним він керував майже двадцять років. Регентував ще у луцькому Свято-Троїцькому соборі, у Свято-Феодосіївській церкві, у храмах по селах і  навіть у монастирі у владики Авеля у Польщі. Нині ж прославляє Господа у храмі на честь Волинської ікони Богоматері, що по вулиці Львівській уЛуцьку.

Цього року у день, коли Православна Церква вшановує святого рівноапостольного князя Володимира, у родині Гнатюків було подвійне свято. Крім Дня ангела глави сімейства – ще й 25-річний ювілей шлюбу Володимира і Марії Гнатюків. Відзначили ці свята у родинному колі, адже і на Божественну Літургію поїхали у село Жидичин під Луцьком, де у Свято-Миколаївському  храмі служить настоятелем сват Гнатюків – отець Володимир Гелета, а священиком тут служить зять Гнатюків – отець Роман. На молебні подружжя привітав і голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук.

Будучи 12-річним хлопчиком він прислуговував паламарем в отця Валентина Негоди у Свято-Феодосіївському храмі. І був учасником звершення Таїнства Вінчання над подружжям Гнатюків. Повінчав їх отець Валентин Негода, був присутній тоді і нинішній секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Він  є хресним батьком для дочки і сина Гнатюків. А благословення на свій шлюб Володимир і Марія просили у нині керуючого Волинською єпархією УПЦ митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Їздили за ним аж у Хмельницький, де він тоді служив. Бо й познайомилися вони якраз у церквиці села Рудка-Козинська, куди до молодого ще настоятеля отця Ніфонта їхали люди з усіх-усюд. Коли настав час революцій і церковного розколу, то владика Ніфонт, призначений на Волинську єпархію з Хмельницького, цілий рік жив на квартирі у мами Володимира Володимировича.

Сьогодні дивно слухати, що тільки чверть століття тому людей переслідували за те, що вони ходили у храм Божий, носили хрестик на шиї, а тим більше співали у церковному хорі. Дружина Володимира Володимировича Марія також була переслідувана за свою православну віру, Викликали на шкільні лінійки, соромили… Але у її родині завжди Бога шанували. Дочка Гнатюків – Олена, вийшла заміж за священика отця Романа Гелету. Вона каже, що найголовніше,чого із братом Василем навчилася від своїх батьків – це віри у Господа, у те, шо все треба робити з молитвою і надією на Нього. А також важливою у житті має бути родина, родинний затишок і тепло. Все в житті легше долати, коли з тобою Бог і родина, каже матінка Олена.

Наталія МАЛІМОН

 

           

 

Переглядів: 96

 
 
 
Перейти до панелі інструментів