Божественна Літургія в день Святих рівноапостольних Констянтина і Єлени у Свято-Покровському кафедральному храмі

3 червня Православна Церква святкує пам’ять святих рівноапостольних царя Констянтина і матері його Єлени.

Святий рівонапостольний Констянтин народився у 272 році, і був сином співправителя західної половини Римської імперії Констанція Хлора, а у 306 році був проголошений правителем західної половини Римської імперії. На формування Констянтина великий вплив мала його мати Єлена, що була християнькою.

У 312 році Констянтин переміг узурпатора Максенція, здобувши перемогу у битві під Мільвійським мостом у жовтні 312 року. Перед битвою, ввечері Консятнтин побачив,як при світлі сонця, що заходило, на небі з’явився знак Хреста і напис “Цим перемагай”, а вночи уві сні полководцю з’явивися сам Господь Іісус Христос, наказавши зробити християнський знак на щитах воїнів. Незважаючи на чисельну перевагу військ Максенція, Констянтин здобув вперемогу. Він відразу припинив гоніння на Церкву Христову, а у 313 році, разом із правителем східної половини імперії Ліцинієм, видав історичний Міланський едикт, який давав християнам право вільно сповідувати свою віру.

У 323 році Констянтин став єдиновласним правителем Римської імперії. Він увійшов у історію як перший римський імператор – христяинин. У 325 році він був присутній на І Вселенському соборі,який, власне, і скликав,  на якому була засуджена єресь Арія, і утверджене у оросі православне ісповідння істини Божества Спасителя, зокрема було наголошено, що Бог Син, Предвічнйи Логос є Єдиносущниму Богу Отцю.

Мати імператора свята цариця Єлена у 326 році здійснила паломництво до Святої Землі, де віднайшла Чесний Хрест Господній. Нею, за сприяння сина було побудовано багато храмів у місцях, пов’язаних із євангельскими подіями. У 336 році, зокрема, був, за пристуності її сина святого імператор Констянтина, освячений храм Воскресіння у Єрусалимі, до комплексу якого входять Гологфа, де Господь наш Іісус Христос претерпів за нас Спасительні Страждання і Смерть, та печера Гробу Господнього, де Господь Воскрес із мертвих.

Помер святий цар Костянтин 21 травня 337 року.

В день пам’яті цих великих угодників Божих – святих рівноапостольних Консятнтина і Єлени, Божественну Літургію у Свято-Покровському кафедральному храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, звершив речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Цього дня свій День Ангела відзначають співробітник соціального відділу Волинської єпархії матінка Олена Марчук, та співробітник Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії Костянтин Олексюк. В день своєї “другої пасхи” вони причастилися святих Христових Таїн.

Переглядів: 25

 
 
 
Перейти до панелі інструментів