Престольне свято і актовий день у Волинській духовній семінарії

Історія Волинської духовної семінарії бере свій початок з далекого вже 1796 року, і вмістила ця історія в себе кілька переїздів, евакуації у 1939 і 1964 роках, гоніння у богоборчі часи і переслідування вже у непрості часи теперішні. Але не спокусилися її учні та викладачі ідеями розколу, залишилися вірними канонічній Церкві.

На Богослужінні у храмі семінарії був присутній і почесний ректор ВДС протоієрей Петро Влодек. У свої 92 роки він вистоює, як кажуть, службу і підносить молитву за своїх духовних дітей, які продовжили його справу. Як сказав, звертаючись до присутніх у храмі нинішній ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, отець Петро є наче ангелом-охоронцем волинської духовної школи. І якщо він є на Богослужінні, то і священикам, і пастві храму легше на душі. А були ж часи, пригадував отець Рустик, коли отцю Петру з правлячим архієреєм митрополитом Волинським і Луцьким Ніфонтом довелося у буквальному значенні слова рятувати на Волині духовну школу. Розкольники відібрали у єпархії майже все майно, і лише старенька сторожка біля древнього Свято-Покровського храму залишилася при єпархії. Тут і владика приймав людей, тут, біля неї, молилися люди, бо храм опечатали, тут і навчалися майбутні священослужителі. Але з Божої милості є і храми, є і вірна паства, є і приміщення для семінарії. І були часи, пригадував отець Рустик, коли одночасно у духовній школі навчалося по 200 учнів. Бо суспільство потребувало духовних пастирів і віддавало у духовну школу своїх кращих дітей.

 У цьому році Волинській духовній семінарії вже 220 років з часу її створення, і 70 із них припадають на перебування суто на Волині (бо ж  діяла семінарія і в Острозі, і в Житомирі, і в інших містах). Невелика домова церквиця при семінарії, яку й споруджував у свій час тодішній ректор отець Петро Влодек, вже стала парафіяльною, на молитву до неї люди їдуть з різних куточків Луцька. Тут сформувалася, каже отець Рустик Капауз, духовна родина. У церквиці – доброзичлива атмосфера, тут збираються люди, які не зайшли сюди, бо проходили мимо, а прийшли сюди зумисне. Православні українці глядять свої храми – дім Божий на землі, проте у семінарському особливо вражають вишиті рушники і скатертини, тут багато ікон, які жертвують парафіяни.

З нагоди престольного свята на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія Божественну Літургію у семінарському храмі з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив архімандрит Аліпій (Сапіга). Йому співслужили настоятель храму протоієрей Рустик Капауз, благочиний Луцького міського округу протоієрей Володимир Літвенчук, настоятель кафедрального Свято-Покровського храму протоієрей Георгій Шевчук, викладачі ВДС у сані священиків отці Олександр Богданов, Олександр Кондратюк, Роман Якубович, студент ВДС ієрей Віктор Мартинюк та інші, три диякони.

За Богослужінням співали три хори: хор ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра, молодіжний хор «Покров» під керівництвом Ірини Гайдучик та майбутні регенти під керівництвом протоієрея Сергія Дембовського. Престольне свято і так є емоційно-урочистою подією для парафіян, а поєднання такої кількості священиків і хорів, такого щирого молитвенного настрою у храмі піднімало душі до небес.

Після Літургії було відслужено молебень, архімандрит Аліпій передав вірним благословіння і вітання зі святом від керуючого Волинською єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта та вікарія єпархії єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла. Через тілесні немочі вони не змогли бути присутніми цього дня у храмі, але підтримали духовно і молитвенно. Вітальні адреси з нагоди престольного свята і актового дня Волинської духовної семінарії надіслали керуючий справами Української Православної Церкви ректор Київських духовних академії і семінарії митрополит Бориспільський і Броварський Антоній та голова Синодального інформаційного відділу єпископ Ірпінський Климент. Вони відзначили високий рівень богословського навчання у Волинській духовній школі.

Наталія МАЛІМОН

Переглядів: 24

 
 
 
Перейти до панелі інструментів