Святкове Богослужіння з нагоди перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая у Свято-Хрестовоздвиженському храмі Луцька

22 травня Православна Церква відзначає перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая із Мир Лікійських в італійське місто Барі. Святитель і чудотворець Миколай є одним з найулюбленіших і найшанованіших святих. У кожному українському місті є храм на його пошанування, а в кожній хаті – його ікона. Святий Миколай уславив себе перед Богом та людьми невпинними справами любові до ближнього: милосердям до знедолених та нужденних, милостинею для жебраків, скромністю та простотою в щоденному житті, смиренням і прощенням образ.

У день пошанування цього святого свій день ангела відзначає секретар Волинської єпархії Української Православної Церкви настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму у Луцьку протоієрей Миколай Бондарук. Три архієреї молилися у спільній молитві з парафіянами цього храму та його настоятелем. З благословення керуючого архієрея Волинської єпархії митрополита Волинськго і Луцького Ніфонта Богослужіння очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон, якому співслужили вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл, вікарій Київської митрополії архієпископ Бучанський Пантелеймон, благочинний Луцького міського округу протоієрей Володимир Літвенчук, голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук, сонм священиків. Особливо багато людей цього святкового і знаменного дня приступили до сповіді, а опісля – Святого Причастя. Священики причащали на три чаші.

Варто зауважити, що в ході Літургії митрополит Вінницький і Барський Симеон нагородив протоієрея Миколая Бондарука орденом князя Володимира I степені.

Після Божественної Літургії відбувся хресний хід і молебень.

Владика Симеон привітав парафіян зі святом, побажав кожному тих чеснот святителя Миколая, за які він прославлений у Бозі і людях. Три рази у рік Церква вшановує святого: 22 травня і 19 грудня, а також 11 серпня у день Різдва святителя Миколая. Згадує Церква святого і кожного четверга, коли у храмах читається Канон і служиться Акафіст святому Миколаю. Владика Симеон привітав з особистим святом настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського храму секретаря Волинської єпархії протоієрея Миколая Бондарука. День перед цим, 21 травня, він відзначав свій 50-річний ювілей, а у день перенесення мощей святителя Миколая – і день свого ангела. У спільній молитві і священики, і парафіяни, говорив владика Симеон, Богу подякували за роки земного життя отця Миколая, за роки щирого Йому служіння, і попросили у Господа благословіння і отцю Миколаю, і його родині, і його духовній родині – парафіянам храму, котрий Божою волею випало йому добудовувати і який є нині духовним центром мікрорайону

Архієпископ Бучанський Пантелеймон відзначив, що за роки служіння у священничому стані в отця Миколая багато пережито, вистраждано і навіть виплакано. Адже його дорога до Господа починалася ще тоді, коли і просто ходити у храм було в очах тієї богоборчої влади злочином. Але майбутній отець Миколай зростав у благочестивій православній родині, у якій він став першим священиком. Його батько, котрий нещодавно відійшов до Господа, ще застав 25-річний ювілей сина у священницькому сані.

Вітаючи отця Миколая з днем ангела вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл говорив про його ревне служіння Церкві, храму і людям, подарував ікону Богоматері і квіти. А владика Пантелеймон подарував імениннику митру. Отець Миколай Бондарук у відповідь відзначив велику честь служіння трьох архієреїв у Свято-Хрестовоздвиженському храмі, і кожному на згадку про спільну молитву з парафіянами вручив ікону праведного Іоанна Кронштадтського, на честь котрого буде освячено нижній храм Свято-Хрестовоздвиженського храму.

Наталія МАЛІМОН

           

 

 

 

 

Переглядів: 35

 
 
 
Перейти до панелі інструментів