Волинська єпархія УПЦ презентувала факсимільні видання рукописів Луцького Псалтиря і Луцького Євангелія 14 століття у Національному художньому музеї Львова

Факсимільні видання Луцького Псалтиря 14 століття і Луцького Євангелія 14 століття у Національному художньому музеї презентував голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Валентин Марчук. Також участь у презентації взяли голова єпархіального молодіжного відділу ієромонах Ілля (Вишневський), представники Львівської єпархії УПЦ, науковці музею.

Національний музей у Львові   – національний художній музей, одна з найвизначніших в Україні скарбниць пам’яток вітчизняної культури і мистецтва. Предметом особливої гордості є найбільша й найповніша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва XII – XVIII століть. Це ікони, скульптура, рукописи і стародруки, декоративна різьба, металопластика та гаптовані церковні тканини. Вартісні пам’ятки писемної культури зосереджені у збірці рукописів та стародруків,  і саме у цей відділ прийнято факсимільні видання Луцького Псалтиря та Луцького Євангелія.

Завідувач відділу рукописів та стародруків Ольга Ткачук провела для гостей екскурсію музеєм, познайомила з експозиціями українського мистецтва початку 20 століття, з історією формування відділу рукописів і стародруків. Свої вітання представникам Волинської єпархії УПЦ передав і директор Національного художнього музею Ігор Кожан, який зараз перебуває на конференції в Острозі.

Організував же цю зустріч уродженець Володимира-Волинського Станіслав Волощенко. Нині він працює реставратором у науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка.

Переглядів: 23

 
 
 
Перейти до панелі інструментів