У неділю апостола Фоми Божественну Літургію у Свято-Хрестовоздвиженському храмі Луцька відслужили два архієреї

13151898_1761364727414882_6920788072983589749_nЗ благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта Богослужіння у цьому храмі, який є окрасою і духовним центром  луцького мікрорайону Теремно, очолив вікарій Київської Митрополії, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), Йому співслужили вікарій Київської Митрополії, архієпископ Бучанський Пантелеймон, настоятель Свято-Хрестовоздвиженського храму протоієрей Миколай Бондарук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, протодиякон Ростислав Петро, диякон Тарас Футрук.

Перша неділя після Воскресіння Христового у церковному календарі має назву неділі апостола Фоми. Його ім’я опісля стало синонімом до слова «невіруючий», проте саме цей апостол, цей учень Христовий допоміг нам переконатися, що Христос воістину воскрес. Звертаючись із словом проповіді до парафіян Свято-Хрестовоздвиженського храму, владика Олександр нагадав моменти зустрічі апостолів із Воскреслим Христом та, зокрема, із Хомою, котрий говорив про те, що доки сам не побачить Ісуса, доки руку свою не вкладе у його рани, не повірить у Воскресіння. Своїми словами він водночас і свідчить про те, які фізичні муки переніс Ісус перед розп’яттям, адже рани, нанесені римськими воїнами, були такими, що у них входила людська рука…  Проте апостол Фома хоча і говорив, що «доки не торкнуся – не повірю», але коли Христос перед ним явився, Фома його не торкається, а схиляється перед Ним і промовляє: «Господь мій і Бог мій!» Те, що Ісус справді Воскреслий, настільки вразило Фому, що  він і торкатися Його не мав потреби, бо повірив у те, що сталося. Через апостола Фому ми отримали віру в Спасителя, у Воскресіння і життя вічне, відзначив владика Олександр.

За спільну молитву з парафіянами храму владикам Олександру та Пантелеімону подякував настоятель протоієрей Миколай Бондарук. Він відзначив, що ця неділя стала особливим днем у житті парафії, бо ще ніколи у цьому храмі не служили два архієреї водночас. Їхня молитвенна підтримка важлива для парафіян і є радістю для кожної віруючої душі. На пам’ять про спільне Богослужіння отець Миколай подарував владикам ікони та книги з історії цієї парафії, а також – як сувенір – пасхальних курчаток. Також отець Миколай від імені парафіян привітав із днем ангела голову єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрея Валентина Марчука. Отець Валентин подякува митрополиту Олександру за підтримку медійних, просвітницьких, соціальних проектів Волинської єпархії УПЦ. Зокрема разом з владикою Олександром отці Валентин Марчук та Миколай Бондарук у 2012 році презентували факсимільні видання нашої єпархії у Римі, Флоренції і Мілані.

Оскільки неділя апостола Фоми є ще і неділею Провідною, коли всі на цій землі сущі православні поминають рідних, близьких, котрі вже з Господом, то у Свято-Хрестовоздвиженському храмі було відслужено і панахиду. Панахиду відслужив вікарій Київської Митрополії архієпископ Бучанський Пантелеймон.

Фоторепортаж Богдана Придатка: ↓

Фоторепортаж Назара Приймака: ↓

 

 

Переглядів: 18

 
 
 
Перейти до панелі інструментів