Велика Субота: вечірня і Літургія Василя Великого архієрейським чином

«Воскресни, Боже, суди землю»

Вечірня Великої Суботи звершується водночас з Божественною Літургією святого Вамслія Великого. Це – одне з найгарніших Богослужінь у році у Свято-Покровському кафедральному храмі Волинської єпархії УПЦ розпочалося о 7 ранку. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта Богослужіння очолив вікарний Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Йому співслужили архімандрит Аліпій (Сапіга), ієромонах Афанасій (Герман), ієромонах Ілля (Вишневський), протодиякон Ростислав Петров, диякони Петро Провальський та Іван Бортник.

Ця особлива служба у Велику Суботу, коли увесь світ затих у чеканні Христового Воскресіння, зібрала у храмі дуже багато людей. Тільки до сповіді підійшло до трьох сотень людей, сповідали три священики водночас. Віруючі батьки привели з собою і багато дітей. Під час цього Богослужіння, яке належить уже до Пасхальної неділі, читаються 15 паремій – уривків зі Старого Завіту про Воскресіння Христове. Богослужіння священики розпочинають ще у темних ризах, а після читання паремій та Апостола Царські врата закриваються, і священики передяогаються у світлі ризи. Ще лежить посеред храму Плащаниця, ще Христос – у гробі, але світ уже наповнений передвеликодньою радістю.

У день Великої суботи Йосип з Аримафеї, член синедріону, прийшовши до Пілата, став просити у нього тіло Ісуса для поховання. За звичаєм римлян, тіла розіп’ятих залишалися на хрестах і ставали здобиччю птахів, але з дозволу начальства можна було зняти їх і поховати, як належить.Йосип купив плащаницю — довге і дороге полотно. Тіло Христа зняли з Хреста, намастили пахощами, обвили плащаницею і поклали в новій поховальній печері в саду Йосипа. Фарисеї, знаючи слова Христа про Його Воскресіння і побоюючись, що Апостоли викрадуть Тіло Христа, а народові скажуть, що Він воскрес, випросили у Пілата варту, приставили до гробу і запечатали труну. Такими діями вони посилили докази Христового Воскресіння. Адже свідками Воскресіння стали не тільки учні Христові, але й воїни, які стерегли гроб. Під час цього Богослужіння звучать хвилюючі піснеспіви, які виконував хор студентів Волинської духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра.

Переглядів: 93

 
 
 
Перейти до панелі інструментів