Молодіжний відділ Волинської єпархії Української православної церкви прийняв православну молодь із Польщі: Вікарій єпархії зустрівся із делегацією

Молоді православні люди, які прибули у Луцьк зі своїм духівником отцем Мартіном, мешкають у Білій Підлясці та Любліні. З отцем Мартіном голова єпархіального молодіжного відділу ієромонах Ілля (Вишневський) зазнайомився у… Білорусі. Були зустрічі під час спільних Богослужінь у Бресті та Кобрині, а також на з’їзді православної молоді з різних держав.

У Луцьку молоді православні поляки помолилися у древньому Свято-Покровському храмі, після чого відбулася зустріч молодіжки із Вікарієм Волинської єпархії єпископом Камінь-Каширським Нафанаїлом. Також гості побували на екскурсії у середньовічному Луцькому замку. Опісля у Волинській духовній семінарії відбулася зустріч з представниками молодіжок Волинської єпархії.

Як зазначив отець Ілля, те, про що розказують молоді православні поляки, буде відкриттям для багатьох православних українців. Адже ми, навіть маючи вкрай складну для нашої Церкви ситуацію нині, все ж маємо можливість вести те духовне життя, яке бажаємо, вірити у те, у що тисячу літ до нас вірили наші предки і робити цю нашу віру реальною. Холмська земля сусідньої Польщі також має тисячолітню православну історію, та з різних причин, і найбільший удар нанесла так звана Берейстейська унія, православні тепер у Польщі в значній меншості. Вони мають свої храми, свої монастирі, мають і молодіжні православні братства. Але завдання, якими переймаються православні українці та православні поляки, дуже різняться. З презентації православного молодіжного братства Люблінсько-Холмської єпархії Польської православної церкви, яку представили лучанам їхні польські ровесники, видно, що найбільшим щастям для них є проста, здавалося б, можливість дотримуватись тих звичаїв, тієї культури, тієї віри, які були у предків.

Православним у Польщі, розказувала одна з членів молодіжки, дуже важливо мати спілкування з одновірцями. Тоді відчуваєш, що ти не один, що маєш підтримку. Адже є у Люблінсько-Холмській єпархії парафії, де лишилося по кілька десятків вірян, і то переважно поважного вже віку. Тому заради спілкування у молодіжці чи під час різних єпархіальних заходів православні з’їжджаються і за сто, і за більше кілометрів. Тому такі популярні, якщо можна так сказати, у них прощі (піше паломництво) до святих місць православної Польщі: у монастирі, яких в єпархії уже два, у Холм (Хелм), до святої гори Грабарки. Є і проща з нагоди дня вшанування пам’яті Холмсько-Підляських новомучеників, який відзначають у червні. І цього року на цю прощу запрошують й членів луцьких молодіжок, на що отець Ілля пообіцяв докласти всіх зусиль, аби православна молодь возз’єдналася у такий знаменний день. Адже під час цієї прощі православні громадяни Польщі обов’язково служать літію на старих православних кладовищах, бо більше нікому у тій місцевості нема помолитися за душі людей, котрі колись тут жили, тут померли і тут поховані.

Презентація життя православних молодіжок Луцька містила переважно розповідь про соціальне служіння, допомогу дітям з особливими потребами, благодійні ярмарки, православний дитячий табір, недільну школу… Дякувати Богу, що відбулася зустріч молодих людей однієї віри, з якої кожен почерпнув щось пізнавальне і корисне для себе.

Наталія МАЛІМОН         

Переглядів: 88

 
 
 
Перейти до панелі інструментів