Сестри милосердя Волинської єпархії УПЦ доглядатимуть підопічних, які доживають віку у казенному домі Білостоку

Офіційно цей заклад – нині ошатна двоповерхова споруда у селі Білосток Луцького району – має назву «Територіальний центр соціального обслуговування». І свого віку тут доживають старенькі люди, часом вже самотні, а інколи й не самотні, та з різних причин їм краще у казенному домі, який називається стаціонарним відділенням для постійного проживання, ніж у рідному. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта опіку над підопічними закладу взяли сестри милосердя, які діють при Волинській єпархії УПЦ. Дві сестрички – Лариса та Ірина – приїхали у цей притулок разом зі священиками єпархії, аби познайомитися з людьми, які потребуватимуть і їхньої допомоги, визначити, якої саме помочі тут потребують.

            Нині у центрі доглядають 40 чоловік, був тут і чоловік, який досяг сторічного віку. Нині ж є підопічні, яким і за 90, і за 80, є й лежачі і просто вже хворі. У притулку для цих людей панують просто ідеальна чистота і затишок. Та душа в багатьох прагне спілкування не тільки з іншими людьми, а й спілкування з Господом, бо вже на тому відрізку життя, коли починають задумуватися про вічність. Від Волинської єпархії УПЦ у білостоцькому Центрі соціального обслуговування бували і архімандрит Аліпій (Сапіга), викладачі недільної школи при кафедральному Покровському храмі Луцька. Зокрема і цього разу приїхала волонтер Мирослава Євчук, бо тут перебуває жінка, якій вона допомагала ще коли та просила милостиню під церквою… З концертом і виставою виступали у центрі і дітки з недільної школи. Духовну опіку над притулком звершує настоятель місцевого храму священик Володимир Андрійчук. І разом з сестрами милосердя, якими опікується у єпархії, духовну підтримку цьому закладу надаватиме і священик Андрій Нікітіч.

            У стаціонарному відділенні для постійного проживання білостоцького центру соціального обслуговування облаштовано капличку. На молитву у ній зібралися підопічні та персонал. Молебень за здоров’я відслужив голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук. Йому співслужили благочинний Луцького районного округу протоієрей Петро Приступа, священики Андрій Нікітіч та Володимир Андрійчук. Тут з особливими почуттями сприймаються слова Господа про те, як треба любити ближнього свого. Скільки то потрібно терпіння і терпимості. Отець Валентин побажав, аби кожен з присутніх доніс гідно той земний хрест, який вділено йому у цьому земному житті. А Господь – милосердний, він не залишить без допомоги, яку надаватиме і через священиків Волинської єпархії та сестер милосердя.

            Наразі підтримки і допомоги підопічні більше потребують у вихідні дні. Потребують спілкування, читання духовних книг, людини, яка допоможе вийти на вулицю, прогуляти, котра і втішить, і заспокоїть, заведе і на службу Божу, і в побуті допоможе. Традиції православного сестринства – благородні і багаторічні, з Божої волі ця добра справа відновилася і у Волинській єпархії УПЦ

Переглядів: 37

 
 
 
Перейти до панелі інструментів